whisky m m

 

Whiskyrelaterat 

Jag gillar whisky! Fast jag är ingen whiskyexpert, det finns det så många andra som är så där kvalar jag inte in! Det är helt enkel bara så att jag gillar whisky och har alltid gjort. I alla fall sen jag var cirka 15 år. Då var det Old Glen som gällde - nu för tiden är det mest maltwhisky som dricks. Dock med mycken måtta.

I Sverige produceras det numera whisky med stor framgång.

Det började dock ganska trögt för Sverige som whiskyproducent. Systembolaget köpte på 60-talet några pannor från ett destilleri i Skottland, Bladnoch, och körde igång med sitt försök i Södertälje! Kvaliten var säker bra, men svenskarna var inte riktigt mogna för att dricka maltwhisky på den tiden så den sålde inte särdeles bra. Den såldes knappt över huvudtaget. Det sägs att under spritstrejken på 70-talet var det bara rödvinet Parador och Skeppets Whisky, som den hette, som fanns kvar på hyllorna. Troligen inte sant men speglar ändå lite av inställningen till den svenska whiskyn. 

Mackmyra i Gävle har sedan start 1989 blivit, med rätta, ett känt märke i stora delar av whiskyvärlden. Med skicklig marknadsföring och ett otroligt utbud har svensken stått i kö utanför systembolaget i timmar för att köpa det senaste från Mackmyra. Hemsidesägaren har aktier i Mackmyra vilket har visat sig vara föga vinstgivande!

Även Gotland försöker sig på det där med whisky. Sedan urminnes tider har den gotländske bonden odlat sockerbetor och forslat dessa först med häst och vagn sedan med traktor och vagn till Sockerbruket i Roma. När lönsamheten tog slut las Bruket ner och en driftig herre sögs in i whiskyboomen och Gotland fick ett destilleri där. Whiskypannorna av koppar är tillverkade av det anrika företaget Forsythes i Skottland vilket borgar för ypperlig kvalitet på den gotländska whiskyn.  Spännande, spännande!. Sedan start har fem olika sorter släpps, tre för enbart aktieägarna, Shareholders Edition, och två buteljering för alla. Hemsidesägaren har även aktier i Gotlands Whisky och tyvärr har vinsten även här uteblivit. 

Octomore 08.3 61,2% från det Islay-belägna destilleriet Bruichladdich är den rökigaste whiskyn som någonsin har framställts. 309 ppm!!! Om den öppnas måste man vara försiktig så att inte brandlarmet går. Men smakar det så kostar det -  drygt 1749 kronor för 70 cl. Senaste version av Octomore är nummer 10 och är bara på 167 ppm!!

Hemsidesägarens innehav av whisky.

 

Kort om Jack Daniels

Jasper Newton Daniel, sedermera Jack Daniels, föddes 1850 i september som den siste i en skara på tretton barn. När han var tretton år fick han överta ett destilleri ägt av en granne, som inte bara var destillatör utan även pastor i en kyrka. Detta, att vara pastor och destillatör samtidigt, var dock oförenligt med varandra så - destilleri bort! Jack utvidgade sitt destilleri och blev med tiden en förmögen man.

Varje morgon kom han tidigt till sitt kontor och öppnade gärna sitt kassaskåp för att kontrollera innehållet och ta sig en titt på dollarbuntarna på hyllorna. En morgon, som vanligt tidig, skulle kassaskåpet öppnas men då hände det som händer mer eller mindre ofta med koder i huvudet, den var som bortblåst. Putz weg!! Vad blir man och vad gör man då? Ja, man blir arg och skall man öppna ett kassaskåp så sparkar man till det med kraft. Oturen var dock framme och en stortå bröts, inflammation, amputering av tå, amputering av ben och efter några år avled Jack Daniels 1911 i sviterna efter sin kassaskåpspark. I dag är Jack Daniels Old No 7 i sin karaktäristiska fyrkantiga flaska med svart etikett en av världens mest sålda whiskeys. Många rockband på 70-talet gjorde sitt för att lansera drycken, men det sägs att redan Frank Sinatra brukade ha lådvis med sig på sina turnéer runt världen!

En annan intressant sak med Jack Daniel's whiskey är att den tillverkas i Lynchburg, Tennessee i ett county som heter Moore County och är ett så kallat Dry County. Ett Dry County är en plats där alkohol inte får säljas vare sig i affärer eller på restauranger. För att förbudet mot alkoholförsäljning ska kunna hävas måste det folkomröstas i ett sånt County, men det kräver ett invånarantal som överstiger det befintliga i Moore County. Alltså, på den plats där kanske världens mest kända whiskey produceras får den inte säljas!! På matställen och hotellen serveras extra goda efterrätter eftersom i dessa får man blanda i en ingrediens som heter...whiskey! För övrigt finns det bara ett trafikljus i Lynchburg - där jag bor finns det sju stycken på en sträcka av femhundra meter.   

 

Angel's share!!

När man var liten, i synnerhet om man var en flicka, samlade man ibland på bokmärken och vissa av dessa föreställde änglar som vilade sig på ett moln. Om änglar finns eller inte är frågan - i filmens värld har frågan "Änglar, finns dom?" ställts och i det verkliga livet har någon medlem av det norska kungahuset konstaterat att, utan tvekan, självklart, visst finns dom! Frågar man den skotska whiskyindustri så är också svaret - änglar finns såklart!!
Det är nämligen så, skulle dom säga, att 2,5 % av hela den årliga skotska whiskyproduktionen går till änglarna, the angel's share, änglarnas andel, och fanns inte änglarna var tar då whiskyn vägen?
För så är det, att varje år försvinner miljontals liter whisky upp i skyn och där sitter änglarna på sina ulliga moln och bara njuter. Varför änglarna ska ha en sådan favör är svårt att förstå, själv skulle jag nöja mig med en bråkdel av dessa procent.
"The Angel's share" är också en långfilm i regi av den utomförträfflige Ken Loach och hade premiär på juldagen 2012. Filmen handlar om Robbie, dömd till samhällstjänst, som har en unik näsa för whisky. Vann pris i Cannes samma år. Se den!!

 

Glögg

Den bästa glöggen som finns på Systembolaget just nu (2013-11) är troligen HerrgårdsGlögg! Den är bland mycket annat smaksatt med whisky, det är därför den även kan kallas Whyskyglögg. Ben Nevis är sorten och den tillverkas i regionen Highlands! Ben Nevis är också namnet på Skottlands, och hela Storbrittaniens, högsta berg. 1344 meter från tå till topp! Själva glöggen produceras dock i - Norge!?! 

Den bästa glöggen som fanns överhuvudtaget i fjol fanns i beställningssortimentet och det var Dufvenkrooks Whiskyglögg. Signerad Henrik Aflodal vilket innebar en glögg med mycket maltwhisky. Förhoppningsvis kommer en likadan eller ännu bättre i år.

 

Akvavit

Herrgårds Akvavit innehåller även den en skvätt whisky men där är sorten okänd för alla utom eventuellt för producenten.

 

Julmust

En av mina favoriter på Systembolaget är för närvarande Den Fatlagrade Julmusten, en produkt som bara finns där under de kallare månaderna på året. Den kom till min kännedom för att par år sedan och blev då ett populärt  inslag i den Jansson'ska familjen. Julmusten är lagrad sex månader på amerikanska bourbonfat och innehåller ingen alkohol utan klassas som läsk och anledningen till att den inte säljs i vanliga livsmedelsaffärer är troligen att få den att verka mer exklusiv. Vilket alltså jag har gått på!!

 

Öl

Omkring 1 november 2017 kommer årets skörd av julöl till systembolaget. Hyllorna kommer att bågna under tyngden av julens hetaste drycker. Ölprovningar görs och Jämtlands Julöl vinner (alltid), bästa etiketten utses och där vinner Falcon. Vi konsumenter bär och bär så våra armar liknar orangutangers. Men, oj så gott det ska bli!!

 

 

 

Välkommen!!