levide

 

 

Levide är beläget cirka 50 kilometer söder om Visby och är en riktig oas på den gotländska landsbygden. Förutom en alldeles enastående fin bygdegård finns det en fotbollsplan, en bilskrot där mången bil slutat sina dar och ett snickeri som nu för tiden mest tillverkar den oerhört eftertraktade Gotlandsstolen. Förr i världen fanns det även en fattigstuga där, men när behovet av en sådan försvann konverterades den till en bastu och när behovet av den upphörde (alla hade möjlighet att bada hemma) såldes den till den lokale snickaren som använde den som lackeringslokal för sina stolar.

På fotbollsplanen har det, det hörs nästan på namnet, sparkats fotboll i nästan ett helt sekel. Där har traktens stolthet, Levide IF, fotbollat och vunnit mot sådana storheter som Garda och Fardhem, för att inte tala om Hansa som besegrades med en massa mål mot noll. En gång vann laget nästan mot Visby/Gute, men en otroligt dålig och enögd domare (bördig från Visby och kusin med bortalagets tränare) dömde straff i slutminuten och resultatet fastställdes till 1-1. En sorglig händelse som i åratal lade sordin på stämningen i byn och många äldre Levidebor refererar fortfarande tiden till före och efter den matchen.

I Levide finns det även en kyrka som är otroligt gammal och i vissa delar en kopia av S:t Maria kyrka i Vsby. Denna kyrka i Visby har sedermera blivit utnämnd till domkyrka och där är den som skriver detta döpt för en hel del år sedan. 

Senaste större händelse i socknen är att man blivit med bredband. Ett fibernät har grävts ner i marken härsan och tvärsan, under stock och under sten, och knutit ihopa alla kåkar så att det går att titta TV, att ringa och att internetta snabbt som bara den. Och att man hittat en figur från vikingatiden föreställande guden Oden.

 

 

 

 

 

Välkommen!!