övrigt

 

Vecka 14 mars 2019 - vecka 49 december 2023

Vecka 13 mars 2019

Idag PSA-prov, för två veckor sedan ligga i en magnetröntgenmakapär som i ett tidigare liv troligen varit ett tröskverk! Man får sannerligen lida för vetenskapen. STHLM3 AS heter projektet som ska undersöka om det går att förbättra förutsättningarna för patienter som har en pågående monitorering för prostatacancer. 

Vecka 48 2018 - vecka 12 2019

Vecka 17 april 2017 - vecka 47 2018

Vecka 16 april 2017

Vad som var fascinerande var trafiken, och då framförallt den vänlighet som bilisterna visade varann. Otroligt mycket bilar på vägarna men ändå så lugnt och alla visade hänsyn. Vore nått för stockholmsbilisten att ta efter!

Sett Alcatraz, San Quentin och Folsom Prison - mycket fängslande. Var inte inne på nått av dessa.

Tittat på Berkley University med omnejd. Mycket märklig plats med övervintrande hippies och drogade människor!

Gått på Golden Gate-bron i San Francisco, fantastiskt spännande! 

Åkt på de stora sexfiliga motorvägarna, i båda riktningarna, till huvudstaden Sacramento. Åt på en kinarestaurang med konstig mat. Tja, maten var inte så konstig men vi visste inte riktigt vad vi beställde. Såg det stora guvernörsstället där Arnold Schwartzenegger bott, han hade dock avgått!

Landat på Oakland Airport, en timme efter start, det gick snabbt! Men det beror ju på tidsförskjutningen

Parkeringsplatsen vid Arlanda är bokad sen länge så nu tar vi bilen dit för vi ska flyga till Det Stora Landet i Väster. Ända bort till Californien ska vi flyga - till staden Davis för att besöka hustruns Lund-kompis. Tio timmars flygresa är ingen höjdare, men får gå. 

Vecka 04 januari 2017 - vecka 15 april 2017

Vecka 03 januari 2017

Att åka till Uppsala är aldrig fel, inte heller att äta kinesisk buffé ("ät hur mycket ni vill, men ät upp") där. Det kan man göra när äkta hälftan är på studier på UU. Och då kan man också passa på att samla Pokémons i stada. Level 23 är inte dumt! 

Vecka 02 januari 2017

Vecka 01 December 2016 - Januari 2017

En ny familjemedlem anlände på utsatt tid och lyckat resultat i början av det nya året. Tvåan fick sin efterlängtade lillasyster och som snabbt blev förevisad alla storebrors bilar. Den nya Flickan, Fyran kallad, visade dock inget större intresse över detta utan undrade nog mest varför det inte serverades någon mat.

Vecka 50 - 52 2016

Andra hälften av december känns som om den präglats av besök på DS och SH! Allt som har behövts åtgärdas har blivit åtgärdat och förhoppningsvis är allt lugnt ett tag framöver. En annan sak som hände var att tomten kom på besök! Alla tre barnbarn hade ytterdörren under ständig kontroll och minsann dök tomten upp i samma dörr som i fjol! Ettan (fem år drygt) konstaterade efteråt att nästa år skulle han vara vaken hela natten innan för att se när tomten la in alla paketen under granen, Tvåan (drygt tre år) var lite skräckblandad förtjust i den skäggige mannen, men tyckte, när tomten gått, att han inte ville att hans morfar skulle klä ut sig sådär (avslöjad alltså), Trean (den knappt treårige lille parveln) höll med sin storebror (Ettan) och att det var kuligt med alla paketen!   

Vecka 49 2016 December

Äkta hälftan också krasslig!

Det är mycket nu! Först och främst är det den där sprutan man ska ta så man inte får influensa. Alla som har uppnått en viss erfarenhetsnivå här i livet får den gratis och det utnyttjas såklart. Nackdelen är ju att man dessvärre inte är ensam om att ha uppnått den nivån så det var bara att ställa sig i kön och rätta in sig i ledet!

Sen är det sprängningen. Eller ballongvidgningen som läkarna kallar det för. Eventullt en sprängning, inte säkert att det behövs, först en undersökning och om den visar att kärlen är för trånga, ja då ska herrn sprängas!!

Som om inte detta är nog så skall det även tas cellprover och det blir lite längre ner på kroppen och lite längre bak! Har gjort det en gång förut, men värdena har ökat och farbror doktorn, som för övrigt ståtar med samma efternamn som jag gör och vars far är från samma stora ö i Östersjön, tyckte jag skulle provtas!

Allt är inte eländes, eländes elände, nej, fick (köpa) två flaskor whisky från Gotlands Whisky häromdan. Ska bli spännande att smaka, visserligen bara tre års lagring, spännande ändå!

Vecka 48 2016 November - December

Vecka 47 2016 November

Vecka 46 2016 November

Vecka 45 2016 November

Som vore jag en siare, en nutida Saida, jag hade rätt, tacka vet jag dubbdäck! Skulle hämta tvåan på förskolan, kom en halv mil, i backarna stod bussar, lastbilar, vanliga bilar, ja, allt som hade fyra hjul och inga vinterdäck. Om man hade vinterdäck kom man ingenstans i allafall för att ingen annan kom nånstans! Det blev ingen hämtning, tog tre timmar att ta sig hem igen.

Vecka 44 2016 Oktober - November

Vecka 43 2016 Oktober

Vinterdäck på! Kanske lite tidigt, men man kan ge sig f-n på att blir halt kaos på vägarna snart.

Vecka 42 2016 Oktober

Vecka 41 2016 Oktober

Vecka 40 2016 Oktober

Vecka 39 2016 September - Oktober

Vecka 38 2016 September

Idag har äkta hälftan och jag vurit på Mall of Scandinavia - den var STOOOOR! Och alldeles bredvid ligger Friends Arena. Finns det risk att svenska språket försvinner? 

Varje måndagmorron vid åttatiden infaller StoraMedicinUtportioneringsStunden, SMUS, då veckans alla tabletter som skall intagas läggs i en slags behållare med sju olika fack med namnet på en veckodag skrivet på facklocket. 45 och en halv tablett per vecka, sex och en halv tablett i varje fack! Tabletterna kall intas vid åttatiden på morgonen, vilket inte alltid är möjligt, förutom den halva som ska ner tolv timmar senare. Hur vet doktoren att jag verkligen behöver alla dessa piller när jag inte undersöks? Jaa, säg det!

Vecka 01 - 37 2016 Januari - September

Vecka 53 2015 December - 2016 Januari

Vecka 52 2015 December

Vecka 51 2015 December

Vecka 50 2015 December

På dagis (eller förskola har jag lärt mig nu att det heter) har det firats lucia för barn och föräldrar och mor- och farföräldrar likaså hela veckan. Det har sjungits och det har gråtits och skrattats och ätits pepparkakor och druckits glögg (alkoholfri). Och hafts roligt!!

Vecka 49 2015 November - December

Vecka 48 2015 November

Vecka 47 2015 November

Plommonträdets fågelmatningsstation (The Plum Tree Bird Bar) har under en tid varit styvmoderligt behandlad, matleveranserna har uteblivit, städningen har försummats och därför har gästerna slutat komma. Men nu har det blivit ändring, allting är nystädat och mat har fyllts på till brädden så nog ska fåglarna allt bli nöjda och belåtna även i vinter.

Ettan, Tvåan och Trean, dvs Grabbarna bus, våra tre barnbarn, hälsade på oss i helgen. Hustrun bjöd på födelsedagskalas och barn med barn ställde upp kvinnogrant. Allt avlöpte bra och Tvåan slog Trean i huvet med ett Brio-garage, men både huvet och garaget höll! Bra kvalitet!!

Vecka 46 2015 November

En hektisk höst är snart till ända, det har varit barnbarnshämtning och -lämning mest varje dag.

Vecka 45 2015 November

 

Vecka 44 2015 Oktober - November

 

Vecka 43 2015 Oktober

I morse var det dags för bilbesiktning. Klockan 8.30 skulle inställelse ske, så ottan var alltså en lämplig tidpunkt att stiga upp i. Väl framme möttes jag av beskedet att Svensk Bilprovnings datasystem var ur funktion så skulle jag kunna tänka mig att komma tillbaka senare under dagen. Och se, det kunde jag tänka mig så sagt och gjort åkte jag hem och var tillbaka senare och då var all personal som bortblåst. Lokalerna var öppna dock inget spår av människor, som om ett ufo landat för en besiktning och därefter tagit med sig all personal tillbaka till sin avlägsna planet. Så var det inte, pö om pö dök personalen upp och började besikta, utom min bil. Jag fick vänta och vänta och vänta. Och vänta. Sen kom en kille och frågade om jag fått tala med ingenjörn, men det hade jag inte så jag fick vänta en stund till. Och vänta och vänta. Sen kom ingenjörn och fick ett papper av mig och sa till mig att vänta en stund, sen kom han tillbaka och sa "630 kronor" och sen var det klart. Kanske dags att Svensk Bilprovning blir lite mera servicevänliga annars mister dem inte bara mig som kund!

Vecka 42 2015 Oktober

Vecka 41 2015 Oktober

 

Vecka 40 2015 September - Oktober

Nästan 100 fönstersidor har jag putsat under några veckors tid i Villa Maxi. Att påstå att man ser bra ut nu är inte helt fel.

För 24:e gången i rad var det öl- och whiskymässa i Nacka. För min del 21:a besöket (inte i rad) på densamme. Man går omkring och köper en öl, 15 cl smakprov, och dricker och så köper man en till och en till och till slut behöver man inte fler, man är ganska nöjd ändå och då åker man hem och har gjort av med 500 kronor. Trevligt!! 

Vecka 39 2015 September

Tanumshede ligger inte så långt från Göteborg, cirka 13 mil, och där finns det massor av hällristningar från länge sen som dessutom är ett världsarv. Ett besök där var inte helt fel. Sen hem. Långt hem.

Åker til Bokmässan i Göteborg, hustrun har alltid önskat göra ett besök där och i år passade det utmärkt bra. Boendet fixades hos en kompis så den utgiften blev noll. Själv slapp jag Bokmässan, strövade omkring längs kajerna och före detta varven (jag gick ett varv kan man säga) i det finfina vädret. Dessutom var det Kulturbåtsfestival med många fina båtar och äldre tjockmagade herrar som spelade och sjöng visor av Evert Taube.

Vecka 38 2015 September

Vecka 37 2015 September

Vecka 36 2015 Augusti - September

Regn regn regn - men det blev en jättehäftig regnbåge!

Trött trött trött efter gårdagens firande!

Vi firade att vi bott 30 år i kvarteret Tampen, av nio fastigheter har 4 bytt ägare och således har fem fastigheter inte bytt ägare sen 1985. Inte dåligt! Alla var med och firade utom en familj som var bortresta. Vi började firandet i hus ett med lite champagne, fortsatte till hus numro två för en liten förrätt och gick sen till nästa hus där vi hade en femkampstävling. Sen blev det huvudrätt och hos oss fick vi ostbricka och en liten virrepirre å så blev det kaffe å det blev efterrätt och som avslutning vid halvtvåtiden fick vi en korvabit med bröd.

Köpten en Nespressokaffeapparat före jul och fick kapslar för 800 kronor på köpet. Hämtade ut de sista kapslarna för 580 kronor, det blev mycket kapslar!

Att hämta och ta hand om en fyraåring, en nästan tvååring och en ett och ett halvåring är ganska jobbigt, för att inte säga väldigt jobbigt!

Vecka 35 2015 Augusti

Vecka 34 2015 Augusti

Vecka 33 2015 Augusti

Till den stora ön, båten går klockan tolv eller nått sånt.

32 km på cykel i Vasaloppsspåret var inte så fruktansvärt jobbigt, det var det inte. Fast lite! Men nu är det gjort och nästa gång blir det 45 km!! Å nu åker vi hem.

Vasaloppet kör man vanligtvis på vintern och på skidor och cirka 90 kilometer. Men man kan faktiskt köra det i augusti på cykel och välja sträckan 32, 45 eller 90 km. Dotter K och jag skall imorron cykla den kortaste sträckan. För att jag inte klarar av längre sträckor och därför bestämt det. Skulle dottern få bestämma blev det nog den längsta. Därför är vi på väg till Dalarna nu, Mora för att vara exakt och till ett hotell jag inte kommer ihåg namnet på, men det ligger väldigt fint. 

Landat, det var varmare i Italien. Mycket varmare.

Lämna Fiaten klockan åtta, checka in på flyget för färd till Stockholm. Adjö då Italien!!

Tillbaka till Pisa för en natts boende där och sedan flyg hem.

Vecka 32 2015 Augusti

Och så vidare till Ravenna på den italienska östkusten. Varmt varmt! Och som vanligt är GPSen fantastisk, levererade oss fram till hotellentrén.

Fortfarande varmt, fortfarande dj-vl-gt varmt, men, oj, vad mycket det finns att se här!

Florens, Firenze, framme. GPSen tog oss ända fram till dörren till hotellet trots mycket tvivel från hustruns sida. Den som uppfann denna manick är all heder värd.  

På väg till Florens i den tröttaste bil jag kört på länge. En Fiat Panda Grande! Ha ha ha!!

För att göra det lite enklare för oss förbeställde vi en hyrbil, betalade i förväg och saken skulle vara biff. Men vad blev det? Efter drygt en timme i tryckande värme i hyrbilskön fick vi ingen bil för att vi inte kunde betala en försäkring på 1500 euro med vårt bankkort som är ett debetkort, det krävdes ett kreditkort!!! Men vem fan vet det! Och vad gjorde vi då, då? Stod vi där utan bil och surade? Eller åkte vi hem med nästa flyg och förlora tusentals kronor. Icke, sa Nicke, vi hade tur att hitta ett annat hyrbilsföretag som accepterade vårt bankkort och saken som skulle varit biff förut blev det nu.

Från ett ganska så kylslaget Stockholm till ett f-r-u-k-t-a-n-s-v-ä-r-t varmt Pisa är det tidsmässigt inte så långt.

Om flygplanet till Pisa avgår klockan tio i sju på morgonen måste man, för att hinna komfortabelt, stiga upp vid kvart över tre, äta frukost, ta bilen till parkeringen vid flygplatsen och gratisbussen till själva avgångshallen. Gör man så, vilket vi gjorde, då hinner man och dessutom med bred marginal.

Vecka 31 2015 Juli - Augusti

Vecka 30 2015 Juli

Vecka 29 2015 Juli

Hustrun tog bilen till stora staden V och jag fick stanna hemma och noppa krusbär! Jag är nämnligen sjuk, jag, då får man inte roa sig se. Min estländska förkylning jag fick för nästan två veckor sen frodas på alla upptänkliga sätt och gör så jag stundom mår riktigt dåligt. Men trots allt börjar den ebba ut så något vårdcentralbesök på måndag blir det nog inte. Hustrun hotar alltid med såna besök för att hon ska få åka med och titta på tavlor av den lokale konstnären E Olsson vars tavlor hänger i stora klasar på väggarna där. 

Vecka 28 2015 Juli

Vecka 27 2015 Juni - Juli

Vecka 26 2015 Juni

Vecka 25 2015 Juni

Födelsedag!!

Vecka 24 2015 Juni

Vecka 23 2015 Juni

Vecka 22 2015 Maj

Vecka 21 2015 Maj

Med stärkt självförtroende åkte jag till Opus Bilbesiktning med MGn. Ett enkelt och snabbt besök, överstökat på en kvart. Tänkte jag! Så blev det - inte! Ett nummer ska finnas instansat i bilens chassi, chassinummer, och det ska överensstämma med det nummer som finns i Trafikverkets papper Finns inget nummer blir besiktningsmannen sur och kräver ett återbesök inom en månad, annars körförbud. Efter tjugo minuters letande gav han upp och jag hem och leta, både i bilen och på internet, inget nummer. Så mailade jag till experten Kjell i MG-klubben och fick ett tips. Hittade inget, men när jag skruvade bort en plastkåpa så fanns numret där. Snabbt till Opus och nu är bilen GODKÄND ua!!!!    

Hämtat bilen, grävt nya djupa hål i plånboken, dyrt att ha bil.

For själv till Uppsala med MGn för spindelledsbytet. En promenad till Landings för en macka med kaffe. 

Vecka 20 2015 Maj

Sopsorteringen fungerar!   

Vecka 19 2015 Maj

Så tillbaka till Uppsala och för att få fram rätt antal pengar till betalning måste jag gräva långt ner i plånbokens djupa källarvalv. Men, den nitiske verkstadsmannen hade hittat ytterligare en sak, en spindelled som var ur led och måste bytas. Tillbaka till lärdomsstaden igen alltså och gräva lite till i plånboka. Inget Landings denna gång.   

Och så var det dags för MGn att åka till Mekonomen i Uppsala. Kamaxelremmen eller remmarna måste bytas och görs inte detta så blir det till slut stora motorhaveriet. En tidig morgon när regnet öste ner åkte hustrun och jag, i var sin bil, iväg till Uppsala. Tvåbilsalternativet berodde på att MGn skulle få stanna i Uppsala över natten medan vi andra två skulle åka hem. Fördelen med Uppsala ar att man kan ta sig en macka och en kopp kaffe på konditori Landings redan vid åttatiden på morgonen. Och det gjorde vi! 

Vecka 18 2015 April - Maj

Systrarna har beställt en resa till Tallinn i juli, vi, tre familjer, ska fira den äldstas födelsedag. 

Och så har man blivit en sån där hushållssopsorterare. Kommunen, i alla fall halva den andra halvan börjar i höst, har ålagt oss att sortera sopor. Som morot får vi viss nedsättning av soporavgiften. En ny tunna, brun färg, skall användas till matavfall, en grå tunna skall användas till allt annat, i en blågrå tunna skall tidningar läggas. Tre tunnor alltså! Matavfallet ska läggas i en papperspåse och skall vara torrt, för att bli torrt måste det torka och då läggs det företrädesvis i ett durkslag och får rinna av sig. Tänka sig - ska matavfallet, kaffesumpen med mera bli torrt måste det ligga så ett par dagar i slasken innan en överföring till papperspåse. Kan bli en intressant doft i huset till slut. Tror jag säger upp avtalet med kommunen och återgår, trots rabatten, till det som rådde innan.  

Vecka 17 2015 April

Ett barnbarn till svåger H döptes i Ingarö kyrka och gavs namnet XXX Sixten William. På väg till kyrkan spydde tvåan i bilen vilket fick som konsekvens att hans mamma, hans pappa och han själv klev ur bilen och tog tunnelbanan tillbaka till sin bostad. Den lille tvåan blev ganska ledsen över händelsen men humöret förbättrades snabbt när det visade sig att platsen vi stannat på passerades av ett otal bilar, motorcyklar och, inte minst, stora bussar. Är ens stora, stora intresse bilar och man är dryga året gammal var platsen perfekt.

Vecka 16 2015 April

 

Vecka 15 2015 April

 

Vecka 14 2015 Mars - April

 

Vecka 13 2015 Mars

I julklapp, från en dotter och hennes lille son, fick jag en ölprovning hos systembolaget. Provningen var utformad som en kamp mellan Sverige och Danmark och tyvärr måste jag säga så vann nog inte Sverige. Vi fick provsmaka 10 olika öl och inte spottade vi ut nånting! Betyg, tja, 5 av 5.

Vecka 12 2015 Mars

Vi  har utsatts för en hackerattack! Inte en sån där från cyberrymden, utan en liten fågel som troligen bygger sitt bo under en takpanna. Tror det är en talgoxe, det gäller att bo så nära The Plum Tree Bird Bar som möjligt tycker den nog. Problemet med hackaren är inte stort snarare tvärtom - litet. Ett annat problem som är väldigt litet är att fåglarna stundom byter namn, inte det vanliga svenska utan sitt latinska namn. När jag som 15, 16-åring gick i realskolan roade jag mig med att lära mig så många latinska fågelnamn jag bara kunde (ibland kan man tro att det var det enda jag lärde mig), en del kommer jag ihåg än i dag men många är bortglömda. Om namnen nu ändras är det ännu flera som försvinner från mitt minne. Blåmes till exempel, är en sån liten rackare som fått sitt namn ändra och det är lögn att komma ihåg vad den heter nu. Cyanistes caeruleus - så var det, puh!! Om man ska vara riktigt rättvis så har även det svenska namnet på en och annan fågel ändrats, tornsvala, som den hette förr, heter numera tornseglare. Så kan det va.

Vecka 11 2015 Mars

Lycka är att hämta dotterson på dagis!!

Vecka 10 2015 Mars

Nu så här när min penicillinmedicinering har pågått några dagar kan man i princip påstå att det enda som blivit annorlunda (och då inte till det bättre) är att jag lyckats få en sjua av sju möjiga på den internationella Bristol Stool Scale, eller Bristolskalan som den så fyndigt heter på svenska. Det ska i sammanhanget då sägas att en fyra är bäst och yttervärdena är sämst. Mot detta blir det till att ta ytterligare en tablett!!

Vecka 09 2015 Februari - Mars

Två och en halv dag senare kan man skönja ett liten bättring beträffande hostan, febern har däremot försvunnit. Och det mest viktiga - jag känner mig mycket bättre! Verkar som om jag har en framtid trots allt.

Hon ringde redan idag (torsdag) och meddelade att peniccilin skulle jag ta. Hjälper direkt sa hon. Apoteket nästa för att köpa ny medicin.   

Käkat hostmedicin enligt dosering, men det tycks som om hostan bara sporras av lite motstånd, inte försvinner den inte. Hosta kräkas hosta kräkas osv, det är mitt liv det säg. 

Behöver ta ett odlingsprov, sa den tyskbrytande läkaren, och så tog hon fram en grej på cirka halvmetern och stack in den högt upp i högra näsborren så att det kittlade till i yttre hjärnbarken på min norra hjärnhalva. På måndag i nästa vecka kommer resultatet, vi ringer sa hon, tack å hej. Jag fixar lite hostmedicin också. Kommer att hjälpa mot hostan direkt.

Ivägskjutsad av hustrun till härvarande vårdcentral. Det är möjligt, men kanske ändå inte, att det är för att hon ska få se den lokale kändismålarens alla tavlor som hänger här. Kanske av omtanke om mig också!  

Vecka 08 2015 Februari

Nej, det gör den inte, snarare tvärtom.

Ska testa om den gotländska luften gör mig bättre.

Oj oj oj vad det är synd om mig! Värsta eländet på minst 25 år. Så svag och så ämlig.

Nu tror jag något allvarligt hänt med mig, en enveten hosta och en kroppstemperatur långt ifrån normal. Jag tror jag går och lägger mig!!

Vecka 07 2015 Februari

Något känns inte bra i halsen. Är det den irländska sjukan som härjar, dvs den akuta bristen och längtan efter en pint Guinness?

Hemfärd. Tack för besöket Dublin. Det verkar som om du saknar oss för det är faktiskt första gången det regnar på riktigt. Inget bra när man väntar på bussen utan paraply. Men är det något man lärt sig med åren är att över vädret rår man inte. Det blir som det blir och man får ta det som det är. 

Sista dagen för en begivenhet på den gröna ön blir ett besök på Trinity College där det visas tre stycken böcker, Books of Kells, från 800-talet, men först en matbit och en pint i det Dublinska centrat.

Och nu en matbit och en pint!

Ett måste är ju också en besök hos whiskeytillverkaren Jameson. Här blev vi inte diplomerade men att provsmaka några olika sorter av den ädla drycken är inte fel. Nej, inte alls fel. Som avslutning en Irish Coffee i baren. Det blev en bra dag idag också.

Och nu en matbit och en pint!

Det visade sig vara en mastodontutställning i många rum och mycket trappor. En fördel var att det fanns en beskrivning över utställningen på svenska! Dessutom var den ganska intressant.

Dagens begivenhet är en vikingautställning fast först en matbit och en Guinness!

På hotellet vi hyr rummet ingår det ingen frukost, utan den får vi fixa själva, och det låter sig göras för det finns kök, det finns ett vardagsrum och det finns ett sovrum. Nog något bland det bästa hotellrummen jag bott på. I alla fall i den engelskspråkiga världen. 

Nu har hustrun och jag blivit diplomerade Guinnessupphällare, en titel man inte nog kan överskatta och som måste ingå i ens CV! Och en stunds besök högst upp i Guinnesstornet med en utsikt över Dublin man inte kan få någon annan stans. Har man då en öl inom bekvämt avstånd är allt bra!

Efter en tids vistelse i Dublin (har varit här knappt ett dygn) har vi nästan acklimatiserat oss vad vädret anbelangar och snart börjar väsentligheterna. Det första besöket här i Dublin ska gå till - just det, självklart, Guinness som tillverkar världens godaste öl. I alla fall enligt irländarna.

Vecka 06 2015 Februari

Irland och särskilt Dublin välkomnade oss med något som liknade ett våtkallt grötomslag. Två plusgrader, dimma och lite regn i luften. Vad jag förstår är detta Irlands nationalväder och då får man ha ett visst överseende.

Bussen in till stan körde hela tiden på fel sidan av vägen, men vi kom ändå lyckligt fram för alla andra trafikanter körde också på fel sida. Vicken timing alltså.  

På väg till Dublin. Imorron.

Dagens middag - pizza med champagne!!

En heldag med tvåan (Loke 14 mån). Hans största, och enda?, intresse är bilar. Även klockor kan räknas in naturligtvis, men bilar är nog numer intresse nummer ett. Därför glömmer han alldeles bort att sova eller så prioriteras det bort. Trött blir han och trötta blir vi och helt fantastisk är han.

Vecka 05 2015 Januari - Februari 

Vecka 04 2015 Januari

Helgens fågelräkning i regi av SOF blev rena rama fiaskot. Trots stort utbud av mat och helt osannolikt generösa öppettider på plommonträdets fågelrestaurang The Plum Tree Bird Bar, kom inte huvudpersonerna själva - fåglarna! I alla fall inte många alls, en och annan talgoxe, några spridda blåmesar, en tofsmes och ett par koltraster. Det var allt. Om det nu beror på allmän brist på fåglar eller att dom helt enkelt hade nått annat för sig i helgen lär framtiden utvisa.  

Vecka 03 2015 Januari

Hustrun håller på att förbereda vår resa till Dublin i början på februari. Med hjälp av internet letas det sevärdheter och allt vad som behöver besökas där. Ska bli spännande. Själv förbereder jag mig med att dricka Guinness, det är visserligen en sak jag redan kan men det är aldrig fel att fördjupa sina kunskaper.

Åkte till Arlanda flygplats för att möta dotter, måg, barnbarn nummer ett och barnbarn nummer tre. Från det varma Indien till ett snöigt nord kommo de. Via Frankfurt. Tre månader i landet långt-bort är mycket för små barn som gärna vill  umgås med sin mormor och morfar!

Min mage bråkar med mig - jag har drabbats av något som vissa personer kallar Montezumas hämnd, på ren svenska kallas det "sk-tr-nn-" och är en föga avundsvärd åkomma.   

Vecka 02 2015 Januari

Den dag som i dag är för trettio år sedan gifte sig hustrun och jag oss i Sigtuna Rådhus. Det var 25 grader kallt utomhus och nästan lika många grader minus inomhus. Det ska firas med en hamburgertallrik deluxe på båten från Ön och vid hemkomsten ska en flaska champagne öppnas! Tanken var att båtfärden skulle ske under gårdagen men på grund av stormen Svea flyttade vi hemresan en dag framåt.

Vecka 01 2014 December - Januari 2015

Nyårsaftonsmiddag med god vän och före detta klasskamrat m hustru. Skålade med för just detta tillfälle inköpt champagne precis klockan 24. Det blev nog lite skålande både före och efter också.

Vecka 52 2014 December

Båten till Ön. INGEN!!!! pytt-i-panna serveras numer på kvällsturen - en riktig skandal om nu någon frågar mig.

Vecka 51 2014 December

Julafton - inte enligt almanackan men vi hade en alldeles egen eftersom vissa familjemedlemmar tänker vara bortresta under den riktiga. Alla tycktes vara nöjda, själv fick jag en ölprovning tillsammans med dottern och det tackar jag för! Barnbarn nummer två fck en så kallad "body" och det verkade han vara glad över. På den riktiga julafton tror jag att jag får en bok och en del i en kaffemaskin, men det kan jag ju inte veta nått om ännu så det är spekulationer. 

Slutfakturan för garaget är betald!! Bra blev det och stort blev det och nöjda blev vi.

Säger bara Wagner och Mästersångarna i Nürnberg, hela sex (6) timmar nästan direktsänd opera från Metropolitan i Amerika. Sex timmar inklusive två pauser alltså. En lång lång lång föreställning, men för att vara Wagner en rätt så lättsam och skojfrisk opera!!

Vecka 50 2014 December

Stora delar av denna vecka har spenderats med barnbarn nummer två. Han är en väldigt aktiv och nyfiken krabat och trivs som bästa när han får sitta i famnen och bli buren och förevisad allt som finns i hans morföräldrars hus. Inget är för litet och inget är för stort för att väcka hans intresse. Det stora intresset är dock lampor och klockor och grannarnas och våra bilar.

Varje måndag morgon har jag ett riktigt pyssel med att fylla på min dosetten med tabletter för veckans bruk. Efter alla år utan den minsta medicin har antal veckliga tabletter gått från noll till cirka 42 och dessa ska tas dels på morgonen, dels på kvällen. För att inte glömma detta har någon fiffig person uppfunnit DOSETTen, som består av sju olika fack (ett för varje veckodag) och där fyller man på med sina tabletter. Sedan tittar man i den varje morgon och då kommer man ihåg att, just det, idag är det dags att svälja ner sin dagliga dos med tabletter. Och så gör man det - vecka efter vecka. 

Undrade vad det var för nått gult på himlen på förmiddan, hustrun som vet sa att det var någonting vid namn Solen som ibland visar sig här uppe i Norden. Aha!! 

Vecka 49 2014 December

Julpyssel hos svåger och svägerska.

Garaget klart, sånär som på några sladdar som blivit för korta och måste dras om. Måste säga att resultatet blev bra, när vi väl har fått upp ytterbelysningen då blir det toppen. Dyrt men bra!!

Matsedeln på båten har genomgått en förändring, ingen dagens rätt och så brödet borttaget. Men vad värre är - INGEN pytt-i-panna på kvällsbåten. Det blir förämringar med allt, att det skulle bli på detta viset var dock inget bra.

Vecka 48 2014 November

Barnbarn nummer två (alltså lille Loke) har haft födelsedagskalas för första gången i sitt liv. Han hade önskat sig en brandbil som kunde låta och det fick han och, oj, så glad han blev. 

Syster C med äkta maken I var på besök - ett trevligt lunchbesök som alltför sällan görs

Vecka 47 2014 November

Nu kan vintern komma med snö, halka och kyla, efter lite möda och besvär sitter vinterdäcken monterade på Volvon. Det finns alltid en viss risk för ryggskott när hjulbultarna ska lossas men även i år gick det bra. Överväger dock starkt att nästa gång lämna in bilen för skifte av däck. Helt klart ett verkstadsjobb.

Vecka 46 2014 November

Landar på Arlanda i ett ganska kylslaget Stockholm. I alla fall i jämförelse med Turkiet. Taxichauffören kör sightseeing på hemvägen grund av en olycka på motorvägen så färden tar lite längre tid än eljest.

Sista dan i Turkiet är det väckning klockan 01.00, därefter en sorts lätt frukost och sen avresa från hotellet Ephesia med buss 02.15. Ruskigt tidigt!! Planet går kvart i sex och innan dess ska man lämna bagage och kontrolleras och det ska köpas taxfree så tiden behövs.

Vecka 45 2014 November

Idag är det Stora Packar-dan! För imorron bittida bär det åstad till Turkiet!! Från Troja i norr till Miletus i söder och någonstans däremellan är flygplatsen vi kommer till och åker ifrån. Bäst att ta med badbyxorna om det ska vankas havsbad eller om det finns bassäng på hotellet/n som är klassade som 4-stjärniga (lokal klassning vad nu det innebär).

Vecka 44 2014 Oktober - November

Regn och rusk.

Barnbarn nummer två har gått sta och fyllt 11 månader. Tiden går. 

Andra, av tre, fakturan på garaget vid Casa Mini har anlänt. Det innebär att taket är på och fönstren är i. Själva porten är dock försenad och kommer inte förrän nästa vecka, allt enligt Byggare-Per. 

Vecka 43 2014 Oktober

För drygt 700 kronor (med avdrag för en rabattkupong på 30 kronor) har det inhandlats fågelmat och resultatet lät inte vänta på sig. En fullkomlig invasion av 

Fåglarna i plommonträdet har haft en något bekymmersam höst. Ingen mat har funnits i The Plum Tree Bird Bar och även grannens matutfordring har falerat i mångt och mycket. Några talgoxar brukar sätta sig högst uppe i trädet vårt, tittat på oss med tårfyllda och bedjande ögon för att vi ska fylla på i matbehållarna men så har icke skett. 

Vecka 42 2014 Oktober

Nej, så läbbigt var det inte - mycket beroende på att jag inte behövde åtgärdas. Ännu!!

Dagens höjdpunkt är en kranskärlsröntgen på Danderyds sjukhus. Klockan sju ska jag vara där, duschad och frukostätad, för att en läkare ska titta innanför skalet på mig. Lite läbbigt är det!

Vecka 41 2014 Oktober

Som en del av nästa veckas kranskärlsröntgen lämnade jag idag ett blovprov i vårdsvängen! En sköterska, som tidigare möjligen tränat på en häst, stack mig i armen så blodet det rann och rann och aldrig ville sluta. Inte nog med blodprovet, senare på dagen besökte jag en annan vårdinrättning för att där få en spruta mot hepatit A och B. Nu är man klar för både sjukhuset och Turkiet.

Vecka 40 2014 September - Oktober

Stockholm Beer and Whisky Festival, den tjugotredje i ordningen sedan starten 1992, gick däremot ganska obemärkt förbi. Inget besök för min del, har man varit där nitton gånger tidigare är nyhetens behag som borta. Ångrade mig dock mot aftonen när festivalabstinensen satte in. 

Besök på antik- och kuriosamässan i Kista. Några inköp?? En liten tillbringare av hittills okänd konstnär för 500 kronor!

Min sedan några veckor tillbaka yrsel och trötthet tycks ha försvunnit och är som bortblåst och sällan har jag saknat något så lite. Har väl anpassat mig till alla mediciner som ordinerats mig.

Våra besökande danskar har åkt tillbaka till sitt hemland och vad vi kunnat notera har deras vistelse på Sveriges största ö varit till belåtenhet. Många var höjdpunkterna, men den mest oväntade var en snok som försökte få i sig en överkörd padda/groda mitt på en väg på den lilla ön strax norr om den stora. Misslyckades dock, blev kanske skrämd av oss nyfikna kameraförsedda spanare. Även IB's bostad och, naturligvis, det fantastiska raukfältet intresserade herrskapet. 

Vecka 39 2014 September

Hustrun (och jag då också naturligtvis) får i slutet av denna vecka besök från grannlandet Danmark. Då tänkte vi visa Fårö med omnejd och därför har vi varit där på en rekogniseringstur. Vi har kollat in raukar, tittat på framlidne regissör IB's bostad, provätit hamburgare och varit på Engelska kolerakyrkogården och sammanlagt kört en 27-milaresa. Hoppas det danska herrskapet kommer att gilla vårt upplägg.  

Vecka 38 2014 September

Skogspromenad - yr och jättetrött! Undrar just om herr professor gett mig rätt medicin?

Skogspromenad - yr och trött!

Gångbanepromenad - yr och trött, men eftersom Loke kom på besök så blir man ändå nöjd!

Skogspromenad - yr och trött!

Vecka 37 2014 September

Blir lite snurrig av herr professorns nya mediciner, cirka två timmar efter intag blir jag yr i huvudet och sen trött och dåsig. Undrar om det ska vara så??

Herr professorn i hjärtkunskap sa: "Kan vara kärlkramp det här, ser ut så, mycket tyder på det. Får göra en röntgen, sen en ballongsprängning eller, om inte det hjälper, så får vi öppna upp!" Vadå, sprängning - öppna upp, nu har vårdapparaten verkligen fått fatt i mig. Dessutom ökade han antal mediciner med 100 procent, från 2 till 4. Ska tas dagligen på morgonkvisten. I nästa vecka är det så telefonmöte med Sophiahemmet angående den del av mig som jag vanligtvis sitter på. Där får jag hoppas att det är OK. 

Vecka 36 2014 September

Första räkningen på garaget är betald. Två återstår!

Hustrun är dålig, hon går omkring (mestadels ligger) med huvudsurr och har en hink inom räckhåll för alla eventualiteters skull. Och orolig är hon över sin diabetes för värdena är antingen för höga eller för låga och inte vet hon varför och att ringa sin svägerska som är expert på såna sjukdomar blir liksom aldrig av. Oj oj oj sicket elände. 

Ett mail från grannen indikerade att en höststädning i samfälligheten pockade på. Samtidigt meddelade hon att tyvärr kunde dom inte delta själva och plötsligt bangade den ena familjen efter den andra ur så till slut stod jag där mol allena och plockade ogräs. I två timmar höll jag på. Hoppas jag får fribiljett till nästa samfällighetsstädning. 

Hem till Maxi, fortfarande förkyld men klart bättre.

Vecka 35 2014 Augusti

Enda ljusglimten så här långt i veckan är en pizza hos Nymans, sista augusti varje år är det säsongavslutning därstädes och hela byn går man ur huse för att äta pizza där. Det är tradition det.

Hela veckan förflutit i förkylningens tecken. Ack ack ack!!

Tror jag blivit smittad av treåringen, jag är alldeles genomförkyld, ingenting tycks hjälpa, det är så ofantligt synd om mig. Tycker jag, hustrun tycker inte det!!  

Vecka 34 2014 Augusti

Är det inte det ena så är det det andra - idag treårskalas med Spidermantårta och indisk soppa fast i tvärtom ordning!

Pusssst!! Allt är klart och den lille parveln har fått sitt namn och det verkar vara så att alla var nöjda och belåtna trots lite vatten von oben. Nu vidtar bara några dagars disk och sen är det nya äventyr som väntar.

Borden ska ut och dukarna på och stolarna - fattas!! Hur svårt kan det vara att hålla en tallrik smörgåstårta i handen och äta den samtidigt som man håller ett glas i någon ledig hand? Alldeles för svårt, det blir till att jag stolar och tvätta dom befintliga. Flera timmar kvar innan alla de 35 personerna kommer + sju åtta barn!

Nu börjar slutspurten inför helgens namnceremoni här i trädgården vid Casa Maxi. Förberedelserna har naturligvis hållit på ett tag men det känns som om nerverna börjar dallra lite extra och gaspedalen har trampats lite närmare golvet för att höja farten. Smörgåstårtan har beställts och en och annan öl inkpöts liksom en dunk vin, koppar på IKEA och två partytält av tvivelaktig kvalité också. Glas finns sedan tidigare studenfester och tallrikar håller huvudpersonens farmor med. Gräsmattan påminner starkt om en fairway på anrika golfbanan Agusta och så många plommon som möjligt har forslats till tippen. Det här borde ju gå galant, ett orosmoln är vädret där mycket tyder på viss nederbörd. Men va f-n, lite får dom väl tåla!

Vecka 33 2014 Augusti

Skulle cyklat CykelVasan idag tillsammans med hustrun men eftersom hon är i Italien så blev det svårt. Vi får ta nya tag nästa år! Cyklade istället in till stan och hälsade på barnbarn numro två, alldeles snart nio månader gamla Loke, en liten glad krabat som i dagarna har lärt sig hemligheten i konsten att krypa. Nöden är, sägs det, uppfinningarnas moder och i det här fallet var behovet att snabbt komma fram till en högintressant sladd den utlösande faktorn. Och när man väl lärt sig konsten är det inget hinder att försöka krypa ikapp katter och dra dom i svansen och pälsen - dom låter ju så kul då.

Har haft lite svårt att komma upp på morrnarna den här veckan. Vaknar mitt i natten efter en eller två timmars sömn, är hungrig och tar en macka, somnar om och, lik en stock, sover så det står härliga till!

Tillbaka. Man åker som en skottspole på de sju haven. Kanske inte riktigt på de sju haven, men på Östersjön iallafall. Än åt ena hållet och än åt andra hållet.

Vecka 32 2014 Augusti

Blev bjuden till syster M på middag idag. Lax med majonnäs och pärar och så glass med blåbär.

En gammal klasskamrat kom oväntat på besök. Körandes en Harley Davidson med modellnamnet "Nighttrain". Nu tror grannarna säkert att jag är lierad med såna däringa kriminella motorcykelgäng. Det inger respekt!! 

Åker till Mini över helgen!

Det känns röklukt har vid Casa Maxi - är det från den stora skogsbranden i Västmanland? Kan det vara! Om den känns här hur känns det då i närheten av branden?

Har idag cyklat till min dotter i stan för att hälsa på dels henne naturligvis och dels lille Loke! Oj så varmt det var och, oj så svettig jag blev. 

Sedan en tid tillbaka tycks en ny trend ha etablerat sig bland landets bilister. Den åttakantiga stoppskylten ignoreras totalt, bilisterna kör bara rakt ut utan att stanna. Ibland är skylten vänd så baksidan syns mot trafikanterna, ibland, har jag sett, är skylten till och med nedmonterad av någon. Undrar just hur det går till när sådant händer att det stora flertalet åsidosätter stopplikten. Kan det månne vara en efterapning av cyklisternas brist på trafikvett?? Jag stannar än så länge vid både stoppskyltar som rödlysen! 

Trettio meter lång och cirka två meter hög. Sista häcken klippt! Det vill säga - sista delen som går att klippa med en häcksax är klippt. Åska och regn försökte hindra mig i mitt värv men naturen gick bet - fast det har varit väldigt varmt varmt varmt! 

Varmt varmt varmt!

Plommonträdet härbärgerar inte bara ett matställe för fåglar, det producerar även plomman en masse. De stackars grenarna släpar nästan i marken av tyngden och trädet lutar och stammen är spräckt så dagarna är nog räknade för det stackars trädet. Plommonen är mycket goda när de mognar och ett hittade jag som jag tog en smakbit av. Då uppstod frågan - vad är äckligare än en mask i ett plommon? Svar - en halv mask! Det blev till att spotta och svära och f-rb-nn- alla djur som kryper in i saker som ska ätas!!

Att klippa häck när temperaturen med råge överstiger 35 grader i solen är påfrestande. Mycket påfrestande och mycket vatten går det åt och inte blir det rakt heller (det blir det inte iallafall, oavsett temperatur), men det blir mindre häck och det var liksom meningen.  

I morse bittida infann jag mig på DS för att göra ett så kallat arbetsprov! Det går till så att man lägger sig på en brits, och eftersom man är så hårig så man får tvätta sig med hårschampo, blir delar av ens breda bringa rakad och så sätter sjuksköterskan på en en massa elektriska ledningar och tar EKG och blodtryck och puls och f-n vet allt. Så kommer unga fru läkaren in och frågar vilka mediciner man äter och varför och om man mår bra och det gör man å hej då så länge. Därefter stiger man upp på en cykel, fortfarande med alla pryttlarna på sig, och får trampa så svetten lackar och pulsen stiger och blodtrycket stiger och andhämtningen ökar tills man nästan skymtar Sankte Per på håll! Så är det klart, ha det bra, hej då och vi hör av oss. Säger sjuksköterskan och läkaren när man stapplar ut till bilen på sviktande ben. Dessutom får man betala 200 riksdaler. 

Vecka 31 2014 Juli - Augusti

Varmt varmt varmt!!

Ett ruskigt åskväder drog över hus och hem klockan halv fem å morgonkvisten. Följt av ett våldsamt ösregn.

Hustrun har åkt till Italien (Volterra) för att arkeologia. Inte gräva och pensla bor jord från skelett och sånt, utan nu är det datorer som gäller. Någon typ av radar som känner av vad som finns i jorden och hur det ser ut det som inte syns därnere! Det är säkert nått elektroniskt!! I två veckor skall hon umgås med de stiliga italienarna. Jag åker kanske tillbaka till Casa Mini för att övervaka Byggare-Per.

Varmt varmt varmt!

Tillbaka från Casa Mini. Under vår bortavaro har det av fåglarna så omåttligt populära matstället The Plum Tree Bird Bar å det grövsta misskötts! Inga matleveranser har skett, ingen städning i och omkring stället. Förskräckligt! Fåglarna har givetvis skaffat sig ett annat matställe och för att locka tillbaka dessa dukade jag upp en massa godsaker, som tex skalade jordnötter, talgbollar och allsköns fågelfröer. Resultatet lät inte vänta på sig, efter en kvart kom den första pilfinken försiktigt spanande, sedan en till och ytterligare tio var de till sist, ivriga att stoppa i sig när det nu äntligen fanns mat. Hur fåglarna upptäcker det finns mat i behållarna, vete - fåglarna!

Byggare-Per började i morse gräva för betongplattan till garaget vid Casa Mini. Stor gul maskin med skopa framtill började gräva gräva gräva. Blir nog bra det här! Själv grävde jag med liten spade ett litet dike för att förbereda för fiberkabeln som snart ska läggas ner.

Anslutningsboxen är uppsatt på väggen och hålet igenom är borrat, av den vita smala fiberkabeln är två meter upprullat inuti anslutningsboxen och de resterande 18 metrarna ligger på golvet och skall senare klamras på väggen, föras genom taket, tvärs över vinden och ner i stora rummet och in i en router. Men det blir nån gång i höst det, när temperaturen är lite mera uthärdliga under taket bland isolering och vad som nu finns där.

Vecka 30 2014 Juli

Åska och regn och ganska så svalt!

Sett Shakespeare's "Komedi av misstag" vid Roma Klosterruin. En sån där förväxlingskomedi som kan vara rätt så roliga. Ett 80-tal åskådare som fick sitta, så lång möjligt var, i skuggan! Våta kalla handdukar och ispåsar delades ut till behövande för det var nämnligen - VARMT VARMT VARMT!

Dom kommer en och en, ibland två och två, ytterst sällan flera. Dom har ofta svarta kläder, ibland är dom klädda i vitt och svart, ibland mer färggranna, ibland klädda i något material som ser ut som småbarnens UV-skyddande badkläder. En del är unga, smärta, vältränade, en del andra är lite mindre unga, lite mindre smärta och lite mindre vältränade. Många har sin oumbärliga mobiltelefon i ett fodral runt armen och många har vita sladdar i öronen. En del har den tunga blicken i ögonen som tycks förbanna den dj-v-l som tvingade dom ut att - SPRINGA! För det är det alla gör här på vägen utanför Casa Mini. Springer, springer, springer!! Ibland är det nästan som man inspireras av dessa sportande människor och själv vill ut, men hittills har jag kunnat behärska mig. Får se hur länge. 

Varit och hälsat på Hoburgsgubben i det varma vädret. Huvudmålet var egentligen Vamlingbolaget men utökades till att omfatta även Gubben. Som med åren blivit lite äldre och liksom lite mera ankommen på nått vis. Lite tröttare och gråare. Men, till skillnad från andra gamla gubbar, tycks den här få mera hår ju äldre han blir. När man kör därifrån kan med fördel den vackra kustvägen köras, den är cirka några kilometer lång och ansluter till stora (nåja) vägen.

Ännu varmare, temperaturen överstiger 30 grader i skuggan. Det är skönt att köra den lille gröne när suffletten är nedfälld vill jag påstå.

Äntligen är allt diskat efter helgens familjesammankomst med samma deltagare som i onsdags förutom två. Allt är diskat, grytor, skålar, koppar, fat, ja, allt ned till minsta beståndsdel, tesked, är rent och nedlagt i lådor respektive insatt i skåp.

Varmt varmt varmt!

Nu har även lille Loke, hans mamma och pappa åkt tillbaka till kungliga hufvudstaden. Det känns lite tomt och man saknar den lilles glada skratt och nyfikenhet på precis allt.

Vecka 29 2014 Juli

En dotter åker, då kommer den andra, med man och lille charmplutten Loke! 

Ikväll är det fest med syster M och hennes man S, syster M och hennes  sambo S, dotter med man å barn, bror L med damsällskap samt hustru. Ja, framförallt hustru naturligtvis! 

Vattnet är kallt, så dj-vl- kallt, trots det doppar sig hustrun och ettans mamma, inte länge, men ändå! Själv går ettan och jag lite stilla och avvaktande på det inte alltför djupa och låter oss inte alls inspireras av deras tilltag! Ibland stänker det kalla vattnet upp på den lilla barnakroppen och små skrik av skräckblandad förtjusning hörs vida omkring.

Snart kommer den stora vita båten in i hamnen och vi får köra ombord med bilen. Båten heter M/S Gotland och Gotland är också målet för denna resa. Om några minuter försvinner Bedarön i fjärran liksom Danziger Gatt även kommer att göra. Då, när det bara är öppet vatten, trycker kaptenen gasen i botten och alla båtens cirka 65000 hk frustar till och snart är vi uppe i 27 knop. Efter 3,5 timmar landar vi på Gotland och ytterligare en halvtimme senare kör vi på gården vid Casa Mini. Där väntar ettan och trean med mamma och pappa och dom blir så glada så glada när vi kliver ur.

Vecka 28 2014 Juli

Varmt, varmt, varmt!!!

I kvällningen serverar svalorna oss en hisnande uppvisning i konsten att flyga! Full fart framåt och i nästa sekund en 90-graders sväng och därefter en cirka 180-graders. Rakt upp och sen en störtdykning, fram och tillbaka i en farlig fart! Förresten är det inga svalor utan tornseglare, förr sa man tornsvalor men dom är inte ens släkt med svalorna. Fast dom är ganska så lika.

Varmt, varmt, varmt!!

Ettan, som förnärvarande besöker Casa Mini tillsammans med trean och sin mamma och pappa, blev med rätta besviken då det visade sig att de personer han förväntat sig skulle finnas på plats (hans mormor och morfar) inte fanns där. Men, eftersom han är en stor karl (2+ nästan 3), så kunde han vänta tills i morgon för då tyckte han att det var passande att vi skulle dyka upp. Problemet är att vi inte kommer förrän måndag i nästa vecka.

Varmt, varmt, varmt!

Vecka 27 2014 Juni - Juli

I morse när vi körde av Viking Lines "Gabriella" blev alla bilförarna stoppade av farbror polisen och alkoholtestades! Även jag, alltså! "Blås i den hära", sa farbror polisen och räckte fram en liten apparat med slang som skulle blåsas i, "blås tills dä hörs ett pip". Och som jag blåste, ända tills det hördes ett pip - trodde jag! "Tyckte du dära va ett pip va - de dära va ju inge pip, de dära va nått annat, blås igen!" Så jag blåste igen tills det pep både här och där och "Neg." stod det på apparatens med slang display och "vassego å kör" sa farbror polisen och då gjorde jag det.

Så var det dags för ytterligare en födelsedag, nämligen syster M's, stort GRATTIS!!

Nu vet jag vad som pågår i Åbo, det är en av Europas äldsta rockfestivaler, Ruisrock, men det spelar ingen roll för vi kommer ta färjan från Helsingfors istället och då behöver vi ingen sovplats i Åbo.

Undrar just vad det är som pågår i Åbo, ALLA hotellrum tycks vara upptagna! Får väl bo under någon parkbänk, kanske.

Snart är det dags för utlandet att ta emot oss, Mariehamn, Åbo och Helsingfors - nu kommer vi! En dag på Åland och sen två dagar i Åbo med Muminland som höjdpunkt, därefter blir det Helsinki och en Tove Jansson-utställning och sen tillbaka till Åbo och hem.

Vecka 26 2014 Juni

Vacker väder. Strålande sol. Den lilla gröna. Nedcabbat. Vaxholm. Mumsig glass. Så var det tänkt! I stället blev det mörka (nästan svarta) moln på himlen och inställd färd. Rackarns så förargligt!

Hustrun har nu tre arbetsdagar kvar innan pensioneringen. Det tycker hon är alldeles för många. För hon ska göra det och det och det och Italien och London och Turkiet och Tuurku och, ja, f-n och hans moster!

En stolt dotter meddelar att Tvåan (vårt barnbarn nummer två alltså) har fått sin första tand. I allafall är den på gång, den syns inte ännu, den känns bara. Såna små saker ska man inte förakta, utan glädjas åt.

Regn, regn, regn! Fåglarna, och då särskilt koltrasen (Turdus merula) sjunger dock ständigt. Det gör kanske andra pippisar också, men det är nästan bara koltrasten som känns igen. Eller dom sjunger kanske inte, dom klagar - maten vid The Plum Tree Bird Bar är så slut den den bara kan bli om den inte regelbundet har fyllts på. Och den har den inte. Slarv. 

Vecka 25 2014 Juni

Att köra med suffleten nerfälld på Den Lilla Gröna är ibland en utmaning. När molnen är stora och svarta och motorvägen är till bredden fylld med bilar vill man ju inte stanna i onödan och fälla upp utifall regnet kommer. Från Nynäshamn till Casa Maxi förföljdes vi av stor och många och svarta moln men hann precis hem innan ösregnet kom. Pust!!

Så har då ytterigare en midsommar kommit och försvunnit. Den här gången gjorde det ingenting att den försvann för vädret var faktiskt inget att leka med. Regn och blåst och kallt är sällan attraktiva väderelement under sommarn, särskilt inte under midsommarn. I samband med nämnda högtid varje år läggs alltid ytterligare ett år till till mina övriga många. Det fylls år då. Med tiden blir det många och äldre blir man, men inte gammal ännu. Den dagen jag inte kan hoppa över räcket till altanen vid Casa Mini, den dan, har jag sagt, då är jag gammal. Därför måste jag ständigt testa och då skakar hustrun på sitt huvud och säger "att en dag kommer dina påhitt att sluta med förskräckelse"! Och då testar jag inte på flera dar!  

När man gör saker med kroppen den inte är van med, till exempel att rensa ogräs på infarten till Casa Mini, får man ont i alla muskler man har och såna man trodde inte alls man hade. Består ogräset dessutom till 90 procent av tistlar får man händerna fulla av "puttar" som man inte kan se och därför inte heller kan ta bort, men känns gör dom!

Vecka 24 2014 Juni

Sedan 2008 har MG-klubben arrangerat en träff på Gotland vartannat år för sina medlemmar. I år var det fjärde gången och deltog gjorde drygt 85 personer med sammanlagt drygt 40 bilar av olika årsmodell, från 1932 till 2003, alltså 71 års skillnad från äldst till yngst! Tidigare år har det körts på den norra delen av ön med Fårö som pricken över i:et, det har körts på den södra delen och den östra/mellersta delen, så i år var det den västra/mellersta delen som gällde.  Drygt 40 bilar deltog alltså vilket innebär en cirka två kilometer lång karavan på vägarna. För oss som körde var det trevligt och även för folk som råkade se oss var det säker häftigt, men för andra trafikanter som hamnade efter oss var det nog rena pesten.  Med start från Gula Hönan i Rone gick färden till Näsuddens vindkraftspark, till Hablingbo, till Djupvik, till Klinteberget, till Mästerby änge och slutligen till Lojsta slott.

Där pekade jag på den agtakstäckta byggnaden och förklarade stolt för hustrun att detta var Lojsta slott och den är så gammal som från vikingatiden. "Det där är väl inget slott", sa hon, "det ser ut som en vikingatid hall och förresten är den inte så särskilt stor heller", fortsatte hon föga imponerad. Vänta bara du tills guiden berättar om den ståtliga byggnaden, tänkte jag och log lite självsäker för mig själv. Och så började guiden: "Den byggnad ni ser här framför er är inte Lojsta slott, det finns inte längre, det här är en rekonstruktion av en vikingatida hall...!!" Men vad f-n, här har jag i alla år gått omkring och trott att det varit slottet jag sett, i stället har det varit en simpel hall, dessutom en rekonstruktion från 30-talet. Är jag lurad eller är jag lurad.

I nästan alla tidningar nu för tiden följer det med ett litet brev som innehåller en broschyr och ett erbjudande att åka till Turkiet för den ringa summan av 990 kronor. Flyg och hotell i en vecka i Turkiet med tur och retur Arlanda för 990 kronor! Det är billigt det! Alltså är det nått lurt. Ja, åker man till exempel i november tillkommer ett säsongstillägg på 700 kronor och vill man dessutom ha middag i sju dar (och det vill man) tillkommer ytterligare 1150 kronor! 990 + 700 + 1150 = 2840 kronor!! Det är fortfarande billigt. Så tänkt beställdes en resa och den fjärde november åker vi dit till platsen där alla svenskar tycks ha åkt dom senaste åren. Tre grannfamiljer har varit där och ännu några bekanta och ALLA säger att resan har varit mycket lyckad.

Men innan Turkiet ska en resa till Sveriges i särklass största ö göras och därefter är det Finland och Åbo där Mumin bor och en, just det, Mumin-utställning i Helsingfors som gäller. Sen blir det den stora ön igen å så åker den äkta, och bättre?, hälften till Italien och gräver å så hotar hon med att vi ska besöka England igen i oktober (vi var där i maj). Det är minnsann ingen dans på rosor att vara pensionär eller Senior Advisor som grannen säger sig vara.

Vecka 23 2014 Juni

Inte nog med att det varit dop, jag vann hela 80 riksdaler på Joker. Så många pengar har jag aldrig vunnit på Joker förut.

GPSen, som är en fantastisk uppfinning, slutade att fungera just när vi behövde den som mest. En laddsladd fick knas i ena änden och batteriet i apparaten laddades ur. Vi hittade till kyrkan iallafall. Tur det!!

Det är lördag och idag sker det stora saker - i Uppenbarelsekyrkan i Hägersten ska det senaste barnbarnet döpas till det ovanliga namnet Arvind, dessutom ska han också få heta Erik. Namnet, det första, tilltalsnamnet, är av indiskt ursprung och betyder lotus på sanskrit har det sagts mig.

Vecka 22 2014 Maj - Juni

När barnbarnen kommer på besök tar vi till spriten. Låter värre än det är, för att få klappa och ta i dom små underverken måste man tvätta händerna noggrannt och därefter gnida in händerna i handsprit! 80-procentig!! Det har föräldrarna sagt.

Regnet och det dåliga vädret har fortsatt hela veckan!

Vecka 21 2014 Maj

Också blev det ett riktigt ruskigt väder, plötsligt stod regnet som spön i backen och Tor hade rena rama lekstuga bland molnen.

Varmt varmt varmt!

Dags att åka med grannen till Dalarna. När frun hans och dotra hans är i Berlin fick jag nöjet att få åka till Siljans strand. Trevligt ställe har han, grannen.

Tillbaka i Sverige. Här har det regnat hela dan och det är blött, blött, blött.

På tunnelbanan är det så varmt att plasten nästan smälter på sätena. Årets varmaste dag är i sitt esse. Lite inköp i taxfreebutiken och så "taking off for Stockholm"!

'jö då, London, England! Dags att ta sig till flygplatsen, men först en sista (nåja, för den här gången) måltid och en pint öl på puben The Black Lion. 

Vecka 20 2014 Maj

Sista natten på hotellet, imorgon bär det av hemåt. Har varit soligt och varmt hela tiden och nu när klockan är halv elva å kvällen visar termometern på 22 grader plus.

Insisterade på att gå från vårt hotell till Harrods på den stora breda vägen genom Kensington Gardens. Det var många grader varmt och vi gick lite fel, eller vi hittade inte riktigt, och sånt gillar inte hustrun. Till slut kom vi till av oss igenkända platser och vi hittade en pub där livsgivande dryck och mat intogs. Harrods är ett VÄLDIGT stort varuhus där allting finns att köpa. Det stora problemet är att hitta det som skall köpas. Att hitta nålen i den berömda höstacken är många gånger lättare. Kolla också in byggnaden One Hyde Park där någon med välfylld plånbok nyligen köpt en lägenhet för 1.500.000.000 kronor. Lite dyrt för min smak och så är den ju något trafikstörd. 

British Library är ett ställe som sällan missas vid besök i London. Inget undantag idag, inte heller den närbelägna puben missades. Lite shopping på Oxford Street också och som grädde på moset två pints på The Black Lion gjorde dagen lyckad!

En specialutställning på British Museum är alltid fullsmockad med människor. Även så den stora utställningen om Vikingar som gått cirka ett halvt år här i London. Massor, massor med människor och avprickning och insläpp exakt på den tid vi beställt för flera månader sen. Fantastisk spännande!  

London välkomnade oss med ett riktigt härligt sommarväder, påminner starkt om en ordinarie svensk sommar. Folk går omkring i shorts och givetvis har dom ingen varm jacka. Som vi har! Har promenerat lite i Hyde Park (eller Kensington Gardens som den delen heter jag var i) och där var det massor med människor som gick, cyklade, sprang, åkte inlines, låg på gräsmattan eller bara var där. Rummet är ganska litet så man känner sig som "en man i byrån". Hotellet heter för övrigt Hotel Byron (byrån ha ha), det skämtet gillade inte hustrun men jag tyckte det var fyndigt.

Brittannia, Londinium, Londres - öppna din famn, snart kommer vi!! Vi är beredda nu, The Plum Tree Bird Bar's skafferi är välfyllt, såväl gräsmattan som jag själv har fått kollofrisyr, plånboken är fylld med engelska pund och kartan med pubar som skall besökas är utskriven, taxin är beställd och sittplatserna på flyget är reserverade. Hustrun har beställt biljetter till en vikingautställning på British Museum så det lär nog bli kultur också! Och Fish 'n Chips.  

Den lille gröna har varit på verkstad för årlig översyn. Det är inte svårt att bli av med ett par tusen spänn, minsann!

Vecka 19 2014 Maj

Nej, det blev det inte. Skäggiga damen från Österrike drog det längsta strået och vann före The Netherlands. Bra ändå!

Blir det svenska Sanna som vinner??

Idag har vi varit på barnteater ("Vem ska trösta Knyttet") med äldsta barnbarnet, lille Dilip 2,5+. Massor med barn och mammor och så cirka tre gubbar. Av detta kan man dra slutsatsen att barnteater inte är högprioriterat bland män. Efter cirka sex timmar med den lille herrn känner man sig som en urvriden disktrasa. Man skall springa, man ska jaga, man skall bära, krypa under sängar och stolar och bord, man skall krypa över sängar, stolar och bord, man skall hoppa och man skall gärna ramla. Efter allt detta är liknelsen med disktrasan inte helt tagen ur luften. Själv är grabben fortfarande full av energi och entusiasm.  

Besökte Kungliga Slottet i Stockholm för att åhöra första delen av en föreläsningsserie om den store krigarkungen Karl XII. Det ska bli spännande att följa den, tyvärr missar vi tre tillfällen (av tio) eftersom vi då befinner oss på annan ort.

Vecka 18 2014 April - Maj

Attack med dödlig utgång! Som en blixt från en klarblå himmel måste den ha kommit! En rovfågel (oklart vilken art) slog till i The Plum Tree Bird Bar idag. Eller strax under. Såg dock inte själva händelsen men däremot alla fjädrar och blod som fanns kvar efter överfallet. Tyvärr kunde jag därför inte heller se vilken sorts rovfågel som fick sig ett skrovmål, utan jag får spana vidare till nästa gång. Av fjädrarnas längd och färg och mängd att döma rörde det sig om en ringduva som fick sätta livet till och bli en rejäl köttbit på rovfågelns middagsbord. 

Färden till Öregrund m o blev inställd pga sjukdom, inte min utan någon som vi skulle besöka! Väderleksmässigt hade det annars fungerat bra eftersom den snö som föll tidigare i veckan är borta och att antalet plusgrader är stigande. Kör man med taket nedfällt är det till fördel om plusgraderna äro många.

Vaknade i morse och upptäckte att hela gräsmattan var till bredden fylld med SNÖ!! Igår kväll regn, idag snö. Efter ett tag slutade dock snön att falla och temperaturen steg från cirka noll till strax över en grad plus. Det blir nog trots allt sommar även i år. På lördag skall den lilla gröna få åka på utflykt till Öregrund och då vill man inte på några villkors vis ha nederbörd, annat än av solens värmade strålar. Får se hur det blir med det!!

Taket på Villa Maxi har blivit blänkande rent. Två unga herrar gick runt i området och erbjöd taktvätt med efterföljande ytterfönstertvätt för en ganska så rimlig penning som vi nappade på direkt. Några dagar senare dök dom upp och grep sig an verket med stor iver. Det sprutades vatten för högtryck, mossa och annan skräp flög från taket och landade lite var stans och ibland där det inte borde ha landat. Fåglarna spred sig till träden runt omkring och fick förmodligen ingen mat på hela dan. Men nu är taket fint och spåren efter tvätten är i stort sätt borttagna. Tyvärr kan vi inte sitta och titta på det som våra grannar kan utan vi får nöja oss med vetskapen att vi har områdets, i allafall ännu så länge, renaste tak. 

Nu skall både den stora blå och den lilla gröna in till verkstaden för årlig service. Efter debaclet med parkeringsbromsen på den stora blå har familjerådet beslutat att årlig (och riktig) service ska göras för att kunna utnyttja all den garanti som eventuellt erbjuds. Den lilla gröna servades inte i fjol så den behöver nog ha lite verkstadlig omsorg den med. Visserligen är inte den årliga körsträckan särskilt iögonenfallande, inte med avseende på antal kilometer iallafall, men några mil blir det ändå och på två år blir det ungefär dubbelt så många.

Vecka 17 2014 April

I det finfina försommarvädret fick den lilla gröna tjänstgöra som mitt transportmedel idag. Först fick hustrun skjuts till en buss som förde henne runt till alla omgivningens vikingaplatser och runstenar. Sen körde jag till grannkommun och fick se en motorcykel som hade krockat med en bil, därefter höll jag själv på att frontalkrocka i en kurva med en bil som körde på fel sida. Fruktansvärd upplevelse om man frågar mig. Annars var det härligt att köra nercabbat!

Härmed meddelas att jag har deklarerat och att det nu är upp till min gamla arbetsplats, Skatteverket, att besluta om jag får alla mina för mycket inbetalda skattepengar tillbaka som lovats mig!

Idag har jag petat ur hundra miljoners miljarder stenar från bilens vinterdäck. Med en syl i näven (förresten en av de få gångerna jag fått en syl i vädret) startade jag mitt stenborttagningsjobb och redan två timmar senare var det klart! Till vad nytta?? Förmodlingen ingen! Men det var varmt och gott i solen iallafall.

Det hörs mystiska ljud uppifrån vinden. Ett pickande och krafsande ljud. Som vore det en fågel. Det är minsann en fågel. Jag försöker smyga mig upp för att ertappa den lille gynnaren på bar gärning. Men se, det går inte, den hör när jag kommer. Först ska vindsluckan öppnas och sen ska det tas sig uppför en knarrande stege och redan då är fågeln långt ute i skogen. Dock, bättre en fågel i skogen än en i vardagsrummet, som det hände sig en gång. Då skulle jag hämta nått på vinden, öppnade vindsluckan och plötsligt kom en talgoxe (Parus major) nerflygande och parkerade sig på en gardinstång. Och sen flög den omkring och sk-t överallt tills vi till slut fick ut den genom en öppen dörr. Men så blev det inte nu. Som tur var.

Tillbaka i Villa Maxi efter 10 dar å annan ort!!

Vecka 16 2014 April

Kvällsbesöket i byn där jag lekt som barn medförde att kroppen min blev lite loj och seg dagen efter. Möjligen berodde det på de tre glas dricku jag drack eller möjligen de två snapsarna eller om det var den 21-åriga whiskyn som värden bjöd eller var det kanske nägot helt annat, vet inte. Kan också vara kombinationen av det som konsumerades. Nåväl, alldeles pigg var jag inte utan inte förrän mot eftermiddagen lyckades jag ta mig ut och klippa gräsmattan och som blev rasande grann av detta.   

Hustruns nuvarande intresseområde är vikingar och deras liv och leverne. Att det då har levt sådana alldeles in på knuten till Villa Mini är liksom en extra bonus. En hamn till deras skepp har också funnits bredvid oss och den har nåtts via en några kilometer lång å från öppna havet. Numera är det en livlig fågelsjön där med många rara arter, men via en liten stig bredvid ån kan man ta sig till fots till sjön. Och den stigen traskade hustrun och jag igår, inte ända fram till sjön ty det var alldelse för sankt sista biten. En trevlig promenad blev det iallafall med mycket fågel och fågelsång och, av någon anledning, en massa påskliljor.   

Herr och fru stare (Sturnus vulgaris) har flyttat in i en av de två härvarande fågelholkarna, eller, som vi sa som små barnrumpor, starholkar. I kanske fyra år har vi haft holkarna uppe och varje år har i alla fall den ena befåglats med starar! Varför inte den andra kan användas är en gåta? 

Det är så mycket "blåsippor som ute i backarna står" här så man knappt kan ta sig ut i naturen. Men när dom "niger och säger att nu är det vår" tycker jag att dom tänjer lite för mycket på sanningen, det är så kyligt och blåsigt så, dels kunde hälften vara nog, dels kräver en utomhusvistelse ett par väl fodrade l-ngk-ls-nger! Vilket jag inte har.

Vecka 15 2014 April

Nej, men va i h...e nu då, vad är det med bilen, nu är det nått som skrapar och skramlar i de bakre regionerna. Trodde det var hardrock-låten på radion, men så var det inte. Tur det finns en verkstad här också.

Efter att ha betalat 5582 kronor till verkstaden lever Volvon återigen upp till sitt latinska namn!!

Volvo Assistans är en sorts försäkring för Volvo-bilar och ska gälla i 10 år. För att kunna utnyttja denna Assistans måste man ha gjort service på sin bil enligt servicebok och hinner man inte upp i rätt miltal mellan intervallen ska ändå en service göras varje år. Vi har uppfyllt dessa krav, men enligt Bilia är den senaste "servicen" vi gjorde inte Assistansberättigad. Hur ska man veta detta? Vi beställer en service av bilen bara för att kunna dra fördel av Assistansen, servicen utförs medio juni 2013, det står på fakturan att det är en service, men nu säger bilverkstan att just denna service, som är en service enligt fakturan, inte är en service. Är dom inte lite knepiga dom däringa Volvogubbarna? Dessutom står det ingenstans att just den service vi trodde vi gjort inte räknas som Assistansgrundande service. Jo, dom är knepiga dom där Volvogubbarna. 

Och, som nyss sagts, på tal om bilar, så skulle hustrun och jag ta oss till dottern och hälsa på ikväll. Satte oss i bilen och startade, skulle lossa den elektriska parkeringsbromsen - men, va f-n, det gick inte. Inte på nått vis i världen fick jag ur den.!! Så stod vi kvar på uppfarten utan att bilen rörde sig ur fläcken. Mycket lustigt. Olustigt menar jag. Ringde Volvo Assistans som skickade oss en bärgningsbil en timme senare, inte heller bärgningsbilsföraren fick vår bil till att röra sig så den blev bärgad till en närbelägen bilverkstad. Får se imorron vad som felade. Volvo lär vara latin och betyda "Jag rullar". Ha ha ha ha.

På tal om bilar så har sommardäcken kommit på den andra bilen. Två nya bak och två lite äldre fram. Träffade en gammal bekant vid däckpåsättningsverkstaden som jag inte sett på 40 år, ja, faktiskt ännu längre sen! Däckpåsättningsverkstadschefen tyckte det var så imponerande att vi kände igen varandra efter så lång tid att vi fick skriva i hans speciella kundbok för speciella kunder!

Första gång jag sett tranor (Grus grus) på något annat ställe än vid Hornborgasjön var idag i närheten av Uppsala. På en åker vid lv 255 stod fyra stycken tranor och mumsade i sig mat. Var tvungen att stanna bilen för att konstatera att det verkligen var tranor. Undrar just var dom tänker ta vägen?

Den lilla gröna MGn är besiktad, utan anmärkning, och klar för vårens och sommarens äventyr. Men vädret har ännu inte visat sig från sin bästa sida. Snarare tvärtom!

 Vecka 14 2014 Mars - April

En medelålders dam med ryggsäck (månne en polsk städerska??) går sakta haltande uppför den lilla backen, hon stannar, ser sig omkring, vilar ett tag, så fortsätter hon, stannar, ser sig omkring och vilar innan hon går in i ett hus vid gatan. Strax därefter hastar en mycket spänstig dam, också medelålders, ut till sin bil, sätter sig, startar, ångrar sig och springer spänstigt in i huset för att hämta nått glömt, går snabbt till bilen, sätter sig, ångrar sig igen, går ur och skrapar ett litet titthål i den igenfrostade framrutan, sätter sig i bilen och kör iväg.    

Nu är den lilla lilla bilen ute ur vinterförvaringen. Det såg dock mörkt ut innan den kom ut, för ett plötsligt snöoväder drog fram över landskapet. Inga minusgrader men snö på vägarna är inte rekommendabelt vid körning med den här sortens bil. Ut kom den och väglaget var bra och nu väntar vi bara in värmen och det vackra vädret. Då blir det färd till Vaxholm och glassätning!! 

Vecka 13 2014 Mars

Varit på WodehouseSällskapets Huvudseminarium (= årsmöte) på nya biblioteket i Märsta idag. Sällskapet består av cirka 200 personer runt om i Sverige och cirka 18 personer hade hörsammat kallelse och infunnit sig i Märsta. Det bjöds på kaffe med dopp och ett glas portvin för hugade.

På SVT har det börjat en serie naturprogram som under sex veckor skall följa vårens väg genom Sverige. Från norr till söder. Tittarna kan skicka in bilder och/eller filmsnuttar för att visa att just där är det vår. I programmet efterlystes det bland annat bilder på rödhaken och såna har funnits under och i plommonträdet i cirka tre veckor redan. Därför tänkte jag filma och skicka in till SVT och så blir jag en världskändis, kanske. Men det visade sig var lättare sagt än gjort. Rödhaken kommer, jag rusar fram till fönstret med mobilen i högsta hugg - och fågel flyger sin kos. Inte lätt att vara naturfotograf om man inte jobbar mot samma mål minsann. Jag vill filma, fågeln vill inte filmas. Till sist lyckades jag få till en snutt så nu är det upp till SVT att visa den.  

Ibland får man förmånen att vara barnvakt åt små barn. I går var det ett sådant tillfälle, lilla Loke och jag traskade runt i naturen kring Tekniska Högskolan under de två timmarna Lokes mamma ägnade åt en föreläsning på Alba Nova. Mest var det jag som traskade medan barnet låg i en vagn och blev skjutsad uppför backar och nerför backar, över stock och över sten. Han vaknade stundom till och tittade sig lite förvånat omkring men bestämde sig klokt nog för att somna om. Om han inte gjort det hade nog det uppstått problem för barnvakten. Sedan kom modern och det blev café, där dom äldre fick kaffe medan den yngre fick modersmjölk sig till livs. En bra dag tyckte vi alla.

Årets första citronfjäril kom flygandes och satte sig bland fåglarna i plommonträdets matinrättning och jag har plockat fram sommardäcken så att jag kan byta på bilen när andan faller på. För nu verkar våren vara på vägen.

Vår lilla sportis, MGn alltså, har fått sig isatt ett fulladdat batteri idag. Innan vi skriver första april ska vinterpyjamasen tas av och denna lilla bil tas ut ur garaget, skatt och försäkring betalas och däcken pumpas. Och enligt traditionen åker vi därefter till Vaxholm och köper glass. Fast man måste invänta lämplig väderlek först. En förkylning är lätt att dra på sig i annat fall. Förkylningar är som krig, lätt att starta men svårt att sluta. 

Ändringen av namnet på plommonträdets fågelmatstation till det mer internationella "The Plum Tree Bird Bar" visade sig vara rena magneten. Fåglarna har kommit i massor och nya, för oss, arter gästar stället numera regelbundet. Såväl bofinken, som varit borta några år, som rödhaken, som också varit på annat ställe ett tag, förgyller nu vår vardag med sin skönsång. Ska väl finna sig en partner och sätta bo kan tänka. 

Förra veckans besök på Sophiahemmet avlöpte nog ganska bra. Något förhöjda värden sa doktorn, men ett återbesök inte förrän i september måste ändå tolkas positivt till min fördel. 

Vecka 12 2014 Mars

Sicket väder det blev nu helt plötsligt! Ett ymnigare och häftigare snöfall har väl inte setts på länge. Den stackars snöskyffeln, som tänkt dra sig tillbaka för säsongen för en angenäm viloperiod och samtidigt ladda inför nästa, fick hastigt och lustigt dra på sig blåstället igen med tillhörande arbetshandskar och kasta sig ut i hetluften (kalluften?). Skotta tre gånger på samma dag har inte behövts sen förra årets historiska nederbörd. Inte undra på att den kände sig lite sliten och ur gängorna när den fick ställa in sig i carporten igen. Och till vädrets makter vill jag bara säga att sånt här väder går inte an för den lilla sportisen ska gå ur vinteridet sista mars och den går knappast att köra i vinterväglag med. Så en ordentlig skärpning nu vädret!!

Leveranserna av mat till fågelmatanläggningen i plommonträdet, numera kallad The Plum Tree Bird Bar, var sorgligt eftersatta under min bortavaro tyckte det samlade fågelmatätarbeståndet. Såväl koltrasten som pilfinken och talgoxe tittade ilsket på mig och undrade säkert om jag ville dom skulle svält ihjäl nu när fågelbobyggandet och familjebildningen var som intensivast. Vara utan mat i dagar, nej skäms på sig, gubbe!! Så jag fick allt skynda mig fylla på och då såg det ut som, av fåglarnas blickar att döma, att jag skulle få fortsatt förtroende som matleverantör. Hade tydligen skött mig ändå och eftersom det inte finns nån annan leverantör får dom acceptera mig, fåglarna. 

Havet var inte direkt som ett salsgolv utan ungefär som det ser ut när det blåser 14 till 18 meter per sekund. Som säker chaufför på färden hade vi kapten Thor och han manövrerade sin båt med säker hand så att vågorna knappt märktes. Den mat jag åt och som jag befarade eventuellt skulle komma i retur låg tryggt förvarad på avsedd plats hela resan och ännu längre. Däremot var det halt på vägarna, temperaturen föll från plus 3 grader till minus 1 innan jag kunde öppna dörren till Villa Maxi. Inte så halt på de stora vägarna kanske, men på min lokalgatan var det glashalt. Så nu är man tillbaka den här gången från sin korta resa långt bort. 

Idag blir det avfärd från Villa Mini, från en strålande solig dag med klarblå himmel till, om jag fattat rätt, ett kallt och snöigt väder med stora vägproblem med halka och elände. SMHI hotar dessutom med en klass 1-varning över havet där jag ska färdas. Är det något jag behöver som allra minst när jag åker båt är det sjögung och det jag behöver mest är mat. Dessa två ting är tyvärr inte förenliga med varandra så hoppas hoppas det inte gungar för mycket. Visserligen är jag utbildad jungman men havet skall vara som ett nypolerat salsgolv för att vara i min smak. Men över de däringa staräurarna och marsgaisten kan man inte styra. Di kummar när di kummar och efter dom kummar ladingen.

Vecka 11 2014 Mars

SMHI har klass 1-varnat området idag. Och det kan man förstå om man tittar ut genom fönstret, det blåster styv kuling styvt, kanske är det storm i byarna (iallafall i den by jag befinner mig i), snön eller regnet kommer liksom inte neråt som vanligt utan åker horisontellt och kraschlandar mot någon vägg eller vad helst som är i vägen. Solen tittar fram emellanåt men försvinner snabbt bakom stora gråa moln. Ska bli spännande att ta sig en promenad längs stranden senare under dan. Bara man inte blåser bort och hamnar som en våt fläck på en ladugårdsvägg. Det låter nästan som om tegelpannorna på taket har tänkt rymma och ge sig ut på en liten luftfärd, får hoppas att dom är fast förankrade där dom ligger. 

När man är hungrig ska man inte gå i affär och handla mat. Så är det. Misstaget har jag dock gjort massor med gånger, t ex igår när jag handlade en liter mellanfil, två semlor med salmbärssylt i stället för marsipan och fem styckna väldigt torra men billiga och goda lussekatter. Två av lussebullar är slut och en av semlorna avnjuts just nu tillsammans med en kall Guinness. Kan tyckas vara en konstig kombination men gott är det. Nu är jag kanske part i målet eftersom jag tycker Guinness passar till allt - gott är det!! 

Nu har det hänt - någon har byggt ett HUS mellan Villa Mini och havet!! Inte snällt alls. Vill dom inte ha oss till sina vänner??

Sakta sakta, knappt märkbart, rör sig den stora vita båten ut från hamnen. Det är bara de ökade vibrationerna i skrovet och motorbullret som tyder på att vi är igång. Bedarön, ön som fått sitt namn av Nynäshamns Ångbryggeris succéöl eller var det tvärt om, glider bakåt och lämnar oss. Snart passeras Danziger Gatt till vänster och vi är i utkanten av Stockholms södra skärgård. När vi kommer ut på öppet vatten trampar kapten Wassberg gasen i botten och alla cirka 65000 hästkrafter i motorerna frustar till och accelererar upp båten till hastigheten 28 knop. Lite fortare än en svensk EU-moppe alltså. Tre timmar senare lägger båten till i hamnen och den lugna och avslappnande färden är slut för den här gången. Som sagt "En kort resa långt bort".

Hustrun håller just nu på med de sista förberedelserna inför sin och sin svägerskas resa till Jordanien. Förberedelserna har i och för sig pågått i drygt ett halvår så nu är det egentligen bara finputsen av packningen av resväskan som görs. Inläsning av landets historia och sevärdheter har gjorts, landets läge i omgivning har nagelfarits och betecknats som "något läskig", klippstaden Petra har fascinerat och allt vad landet i övrigt har är noga nedtecknat i stora anteckningsboken, allt som är möjligt att printa ut är utprintat, gäller såväl kartor som bilder på fåglar och platser som ska besökas. Så klockan 4 i morgon bittida startar färden hemifrån och länge har jag varit den utvalde att skjutsa damerna till flygplatsen i denna arla morgonstund. Plötsligt har dock det beslutet ändrats och jag kommer istället att verka som en enmansvälkomstkommitté när planet återvänder någon gång vid midnatt om cirka en vecka. Det är inget jag misstycker, vissa människor gillar att stiga upp på morgonen, vissa andra kan behärska sig och väljer gärna en senare tidpunkt för sin uppstigning. Kommer nog ändå att stiga upp, om inte annat för att bära och vinka farväl. Själv åker jag under nästan lika många dagar till Gotland för ett besök i Villa Mini. En kort resa långt bort som det heter i reklamen.

Vecka 10 2014 Mars

Idag har det varit årets första vårdag - 15 grader varmt enligt temperaturmätarn i bilen. Läge att ta av dubbdäcken på bilen snart alltså. Har varit ganska onödigt att ha dom på i år. Bergwaldhallen fick sig ett besök av oss, vi var med lille Dilip på en vårkonsert med Mumintrollet och vad dom nu heter.

Såg en domherre idag. Har inte sett nån på evigheters evighet, trodde dom var utrotade. För fanns det massor, liksom det fanns starar - nu finns det inga här runt omkring oss. Förutom den jag såg idag. Såg den i grannens trädgård. 

Grattis L på din födelsedag (igår)!!

För 64:e gången i följd har jag inte kört Vasaloppet! Det är inget stort beslut men ändå ett beslut att ta att inte delta. I år hade det kanske varit på sin plats att hjälpa svenskarna till seger, så blev det inte. Norrmännarna tycks vinna allt i år som har med skidor och tävling att göra. Dotter K däremot har kört Vasaloppet, inte i år utan i fjol och hon tyckte det var förskräckligt långt. Hon har även åkt Vättern runt och allt det andra som hör Svensk Klassiker till. Hustrun och jag har faktiskt tänkt cykla Cykelvasan 30 i augusti. Då startar man i Oxberg och cyklar de 30 kilometrarna till Mora på vägar som delvis använts som Vasaloppsspår. Får se hur det går, om det nu blir av.  

Vecka 09 2014 Februari - Mars 

Han vägde 4660 gram och var 53 cm lång när han anlände till världen efter att ha väntat cirka 14 dagar extra med sin ankomst. Grattis grattis till underverket! 

Klockan 18.55 kom han, barnbarn nummer tre! Varken vikt eller längd har ännu rapporterats in till oss, men modern och fadern och barnet mår utmärkt. Själva mår vi också utmärkt bra och om man då tänker på att vi efter en månad lång torrlagd period äntligen kan få smaka nått godare än en lättöl känns det ännu lite bättre. Får faktiskt bli lite champagne på fredag eller lördag. 

Första gäst jag såg vid fågelmatstationen i körsbärsträdet i morse var en gråsiska. Normalt är den första fågeln jag ser en koltrast som sitter på marken och äter men idag var jag lite trögstartad så den missade jag. Den andra fågel jag såg var en stjärtmes och den tredje var en tofsmes (den heter Parus Cristatus på latin som säkert beror på att den tofs den har på sitt huvud liknar den mössa påven har på sitt huvud). Dessa pippisar är inte särskilt ovanliga men kul att se dom ändå. Den fjärde fågeln var herr och fru grönsiska och sådana var länge sen vi hade som besökare. Sen kom dom vanliga talgoxarna, blåmesarna och koltrastarna och allt var sig likt.   

En annan sak som hände denna dag fast nådens år 1719 var att den svenske kungen, som fick en knapp i knoppen i Norge den 30 november 1718 (den 11 december i Norge), gravsattes i Riddarholmskyrkan i huvudstaden. Han hade balsamerats och legat på lit de parade sen början av året och äntligen kommit till ro i sin ekkista tillverkad i Uddevalla. Kommit till ro är väl att ta i, ty kistan har sedan den ursprungliga begravningen öppnats vid ett flertal officiella tillfällen och några inofficiella.  

Grattis syster som fyller år idag!!

Hade tänkt ignorera årets bokrea totalt, inte lägga ner tid på att läsa kataloger, inte lägga ut några pengar alls på att köpa. Så blev det inte! Hustrun hade prickat för några alster till sig som jag fick uppdraget att inhandla och när man väl hamnar i en bokaffär då försvinner alla goda föresatser. Kom alltså hem med fem böcker, inte så många men ack så tunga. Två till hustrun och tre till mig. Och det var första dan på rean, hur ska det gå, hur ska det gå?  

Det blev inte GULD för Sverige i ishockeyn i OS, i stället fick Sverige en rejäl dopingskandal på halsen. Höga potentater, lagledare och läkare uttalar sig hur fruktansvärt detta är. Inte att personen hade testats positivt, nej, en stackars svensk hade fått i sig en tablett av något som han alltid hade ätit och hur amatörmässiga är inte dopingbyrån som har mage att ta prover efter en match. Hade det varit en träningsmatch skulle provet inte bedömts varit positivt.. En ärlig stackars astmasjuk svensk. Amatörer är hela bunten. Tyckte en ansvarig ledare.

Har man hört detta förut? En gång? Fem gånger? Hundratals gånger? Enligt någon så får man inte så höga värden av en enda tablett av astmamedicinen, utan det krävs en speciell sort som finns att köpa på nätet eller på många ställen i Nordamerika. Var spelar svensken ishockey till vardags - jo, i Nordamerika. Ett riktigt lågvattenmärke i bortförklaringar presterade de svenska lagledare m fl. En svensk trevlig, ärlig, snäll och astmasjuk ishockeyspelare ska väl inte dömas som varande dopad!! 

Vecka 08 2014 Februari

Som sagt så blev det silver till svenska hockeylaget, det är ju inte dåligt men ett GULD hade varit bättre. 

Det blev ingen medalj i 50 km skidor idag. Vann gjorde en ryss och sen kom en ryss och därefter kom en ryss! Men minst ett silver blir det i hockeyn.

Efter att ha sett lite curling och inte fattat reglerna så är det rätt bra att Sverige tar medalj iallafall.

I natt har det snöat cirka fem centimeter och därför blev det morgongymnastik i form av snöskottning när dagens tidning skulle hämtas i postlådan.

Grattis dotter som fyller år idag!!

När man något ofrivilligt hamnat på en parkeringsplats utanför ett stort ICA Maxi där hustrun ska handla bara i tjugo minuter och det inte stämmer alls med verkligheten får man tid att reflektera.

Dels över hur mycket man kan göra med en modern mobiltelefon, en fantastisk pryl som på väldigt kort tid gått från tegelstenstung klump till superlätt och tunn multimediamaskin. Det går att ladda dem med små appar som hjälper en att hitta till platser man inte ens visste fanns, det finns appar för att kolla väder överallt i hela världen, det finns appar som kollar hur man mår och om man inte mår går det att få hjälp att rätta till det, ja, det finns appar för alla möjliga, och omöjliga, tillfällen. Är man riktigt duktig går det till och med att ringa med telefonen.

Dels hinner man reflektera över sina medmänniskors beteende, har alltid haft för mig att alla mellan sju och 64,5 år håller på med någon form av motion, dvs att röra på sig lite granna om möjlighet ges, men på en parkeringsplats utanför ICA Maxi är det snarare motsatsen som slår en. I stället för att parkera sin bil på en ledig ruta en bit ifrån själva ingången och gå några meter extra för att få, så att säga, gratis motion, kör alla fram till dörren och upptäcker till sin stora förvåning att alla platser där är upptagna. Då uppstår frågan, ska det backas för att uppsöka någon av de hundratals lediga platserna och krångla till det för alla bakomvarande som också kört fram till ingången för att parkera på fulla platser eller ska det väntas, och stå ivägen, tills någon har handlat klart och kört iväg. Där verkar det vara hugget som stucket vilket alternativ som väljs. Krångligt och irriterat blir det hur som helst.

Efter att ha sett skridskoåkning i OS inser man snabbt att det inte är någon framtida sysselsättning för en pensionär. Läste i en väldigt vanlig morgontidning att den bäste holländske åkaren hade lår med en omkrets på sjuttio centimeter. Mätte mina egna lår och...ja, ingen skridskoåkning i OS för min del kunde jag konstatera.

Syster fyller år - grattis.

Vecka 07 2014 Februari 

GULD GULD GULD GULD GULD GULD GULD GULD !!!!!!!!

Ämnet är kanske lite suspekt och det är vare sig stekhet eller glamoröst och därför är det möjligt att det inte är lika lätt att få fram bidrag i form av pengar till forskning som det är att fixa skidmedaljer i ett OS. Vad jag just nu sitter och undrar över är om det finns någon forskare någonstans som undersökt hur mycket snor en man i sina bästa år producerar på en enda förkylning. För att hjälpa till lite på traven kan jag bidra med att säga att det är enormt mycket. Hushållspappersrullarna går åt på nolltid så det vore önskvärt om man hade haft lite aktier i pappersbranschen. Så är det dock icke.

För att citera Gert Fylking "ÄNTLIGEN" - det blev äntligen ett GULD i OS i Sotji. De fantastiska svenska skiddamerna tog GULD i stafetten. Man blir faktiskt tårögd och rörd av detta.

Fjolårets personliga rekord i antal lästa böcker kommer inte att slås i år. Årets första lästa blev "Styrkans magi" och den blev klar i dagarna.

Vilken comeback av Johan Olsson i skidor 15 km, fantastiskt, men nått GULD blev det inte. Men silver och ett brons.

GULD blev det som vanligt inte, men den som levererade för Sverige var Charlotte Kalla. Återigen en medalj, hon är i silverslag den tösen! Och kan man tänka - en norska först på tredje plats.

Inget GULD idag, det blev dock ett silver och ett brons i herrarnas sprint. Norge vann som vanligt både i herrarnas och damernas lopp. 

Vecka 06 2014 Februari

GULD blev det inte idag heller utan en silverplats för Marcus Hellner.

GULD blev det inte, men en hedervärd silverplats för Kalla och Sverige den här första riktiga OS-dagen. Inte dåligt! Nu kan man kalla henne Silver-Kalla. 

Slutbesiktning av det nyrenoverade badrummet idag, nu är det bara det värsta kvar - räkningen!

På onsdagskvällarna har det blivit något av en tradition, typ, att vi, hustrun och jag, delar på en öl. Lite olika sorter från gång till annan. Ofta brukar jag dock glömma detta men får då en hustrulig påminnelse varvid det brukar lösa sig på ett för oss positivt sätt. Dom senaste två onsdagarna har det dock inte blivit någon öl och huvudorsaken till detta är den så kallade lyckliga tilldragelsen som ska ske inom en ganska snar framtid. Det är inte vi utan en dotter som ska få sin nummer två och liksom nummer ett blir det även denna gång en pojke. Eftersom den här nedkomsten beräknas ske i medio februari är vi beredda två veckor innan  och fram tills det hela är över. Anledningen till att vi är beredda är att vi utsetts till att vara barnvakt åt den förstfödde så vi måste med fart ta oss till rätt ställe närhelst på dygnet det blir. Har man fått ett sådant förtroendeuppdrag duger det minnsann inte att ha druckit alkoholhaltig dryck, inte. Bilkörning kräva nykterhet vid ratten!!   

Rackarns förargligt och jämmer och elände! Beställde i början av november biljetter till en teaterföreställning på Reginateatern i Uppsala - "Fore!" av PG Wodehouse. Lördagen den 1 februari skulle vi ha suttit vid bord G plats 1 och 2 och tittat. Kom på det idag och då var det för sent!!! Inget bra, 620 kronor åt helsicke. 

Nu är badrummet klart. Nästan!! Så när som på ett handtag som ska sättas på en låda och en ny tröskel. Problemet är bara att när hantverkare nästan är klara tycks dom ha fått på sig nån slags osynlighetskostym och blir som uppslukade av jorden.  

Vecka 05 2014 Januari - Februari

Förmiddagens lätta snöfall har ändrat inriktning och nu övergått i en betydligt intensivare och otäckare variant. Det är inte flingor utan små isbitar som kommer ner högt där uppifrån. Absolut inget trevligt. Och så har blåsten tilltagit. Tippar på en sisådär 14 sekundmeter - 17 i byarna! Minus 4 grader Celsius till det, då blir det inte roligt utomhus. När svåger min var i Turkiet härförleden påstod en guide därstädes inför en massa andra svenskar att Anders Celsius var en mycket känd och berömd man från Turkiet. Många av oss andra har alltid gått omkring och trott att han var svensk. Så fel vi haft.

Fredageftermiddagarna har några av dom senaste gångerna inneburit att jag och Loke har varit på ett kondis på Odengatan. Han har haft sin hulda moder med sig och ibland även sin hulde? fader. Understundom får jag förtroendet att hålla det två månader gamla underverket varvid han nästan genast brister ut i gallskrik. Idag höll han ut i en hel kvart innan det blev honom för övermäktigt. Men såsmåningom ska vi nog komma överens.    

Har suttit och väntat på herr rörmokare i två timmar cirka. Så kom han, så såg han och så stack han. Och backade på vår tidningsåtervinningstunna.

Det stora och internationellt kända Byggföretaget, som normalt brukar bygga jättelika idrottsarenor och vägar och multum med bostäder, lät meddela att dom snarast tänkte börja räkna på en offert på vårt garagebygge vid Villa Mini. Först skulle dom dock ta sig ut till platsen för bygget, skulle kolla behovet av schaktning sa dom. Ska bli oerhört intressant att se vad det kan komma att kosta.

Resultat av helgens pippifågelräkning:

 • talgoxe (10)
 • koltrast (8)
 • pilfink (5)
 • blåmes (2)
 • gulsparv (2)
 • nötväcka (2)
 • skata (2)
 • stjärtmes (2)
 • nötskrika (2)
 • större hackspett (1)
 • rödhake (1)

Ett ganska magert och mediokert resultat kan man tycka. Skulle vara spännande att se och skåda en lammgam eller öronskarv eller domherre eller en svartbukig flyghöna runt fågelbordet vid tillfälle. Och stararna, vart har dom tagit vägen - förr fanns det massor i plommonträdet (som för övrigt är av märket Czar), nu finns det inte någon. Inte heller domherren syns längre till. Det måste bero på miljön på något sätt, får prata med syster miljöpartisten och lyssna om hon vet varför.

Vecka 04 2014 Januari

På Vapiano i centrum kan man köpa mat och ta med sig hem. Detta skedde i dag och maten var så riklig att jag nästan fick kravla mig in till TV-fåtöljen för att tillbringa resten av kvällen där.

Hantverkargubbarna har gjort fel! Hur kan man sätt ett spegelskåp så lågt att till och med jag, med min föga längd, nästan måste stå på knä för att synas och hur kan man "glömma" bort att installera två stycken dimmrar? Och runt fönstret som skulle kläs med kakel har det satts träfoder istället!!  

Varje år sen 2006 genomförs i regi av SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) en fågelräkning sista helgen i januari. Den pippifågelintresserade allmänheten kan sitta inne och räkna vilka arter och det högsta antalet av arterna som finns på en och samma gång vid fågelbordet eller var helst pippisarna är. Själv brukar jag sitta i kökssoffan och spana ut över plommonträdet och fågelmatningsattiraljerna där och under en timmes tid räkna. Aldrig aldrig kommer det några fåglar som är värt att hetsa upp sig över. Men jag ställer upp, för SOF tycker att bidraget är värdefullt och vem vill inte bidra med nått värdefullt. Tänk vad spännande det skulle vara med en steglits eller domherre eller stenknäck. Drömma kan man!

Hantverkar-Jespers gubbar sätter upp kakel på väggarna å lägger klinkers på golvet så det står härliga till. Själv åker jag till olika affärer och köper en liten grej här och en annan liten grej där. Det är toalettpappersrullehållare och det är en extra toalettpappersrullehållare och handtag till skåp och oj så mycket saker som behövs. 

NU har jag hämtat alla prylar till det som håller på att bli ett nyrenoverat badrum. Alla kartonger och paket är instuvade i mitt datarum. Ja, jag har ett alldeles eget data- och Wodehouserum! Det finns andra saker där också men i huvudsak är det mitt. Har sett att den elake koltrasten har likasinnade i grannens trädgård. Dom tycks jaga varandra hela bunten. Så fort någon försöker äta så, vips, kommer en annan och jagar iväg. Det är kanske därför det går åt så mycket mat, det görs av med många kalorier för att springa och jaga.

Koltrasten som går omkring under plommonträdet och pickar i sig nedfallna frön och talgbollssmulor är en riktig mobbare. Ingen pippi går säker när han är i farten. Han jagar iväg alla, stor som liten, som har fräckheten att försöka få i sig något av maten på marken. Oavsett om pippin tillhör samma art eller om den tillhör en helt annan - så bort bort bort. Undrar just vafför han gör på detta viset?  

Vecka 03 2014 Januari

Idag har vi övningskört med bil. Körkort har vi redan men vi har provåkt sträckan hemmet - SÖS. Vi måste vara förberedda. Ska köra dit när barnbarn nummer tre föds i medio februari för att hämta och ta hand om barnbarn nummer ett. Och som vi har kört - mot rött, i bussfil och med dubbdäck där inga sådana får förekomma, så blir det när GPSen får visa vägen. För säkerhets skull körde vi två gånger och andra gången gick allt lite bättre. Nu hittar vi dit och tar hand om honom tills hans lillebror kommer hem. 

Gårdagkvällens och nattens ymniga nederbörd skapade synnerliga goda förutsättningar till en morgon med mycket fysisk aktivitet. För cirka tredje gången denna vintersäsong behövde snöskyffeln tas fram för att förpassa det vita snötäcket åt sidorna och jag torrskodd kunde hämta morgontidningen i postlådan. Nu skall det väl i ärlighetens namn sägas att det är ju inte någon överdriven lång sträcka att skotta. Garageuppfarten är på sin höjd 3,50 gånger 10  meter men då snön i princip uteblivit i år har träningen blivit minst sagt lidande. Vid dags dato förra säsongen hade det skottats vid ett tjugotal gånger redan och det gav resultat i form av viktnedgång och små muskler som poppade upp.

Nästan 12 grader kallt, lite sol med ett lätt snöfall och jag ska pallra mig in till Staden och luncha med barnbarnet Loke och hans mamma. Det får bli l-ngk-ls-ng-r och mössa och varma vantar. Fredagar kan jag göra små bussutflykter för hustrun jobbar hemifrån å då lånar jag hennes busskort. Praktiskt att kunna snylta sådär! Resterande prylen till duschen har kommit lät Diana meddela. Tur det gick snabbt så att Hantverkar-Jespers glada grabbar kan montera den. Undrar vart alla starar, domherrar och gråsparvar tagit vägen. För femton-tjugo år sedan var dom ett vanligt inslag i det härvarande körsbärsträdet, numera syns dom aldrig till där.  

Precis när det gröna badkaret skulle starta sin Sista Färd till tippen ringde Radomir och undrade om det gick för sig att köpa det. Det svarade jag att det gick minsann för sig och 40 minuter senare kom han, kollade lite och hostade upp hundralapparna som det kostade och lastade in det i sin bil. Sicken tur man har.  

Matade våra bevingade vänner, småfåglarne, med jordnötter, hampafrö och talgbollar. Precis när jag stod och fyllde på matförrådet kom en stjärtmes flygande och satte sig på mojängen med talgbollar. Så kom en till, och en till, och en till...till sist var det åtta stycken såna där som satt och åt cirka en och en halv meter från mig. Små vit- och svartfärgade dunbollar med lång stjärt. Jag vågade inte röra mig utan stod alldeles stilla och bara iakttog. Plötligt bara flög dom iväg och försvann, fem minuter senare var dom tillbaka, alla åtta, sen flög dom igen och sen dess har jag inte sett till dom! Märkligt!! Hämtat alla pryttlar till badrummet. Allt utom kaklet och klinkern. Och inte takduschen - den hade inte kommit med i beställningen. Slarvigt, slarvigt. Hoppas den hinner komma innan Hantverkar-Jesper är klar.  

Eller heter det tjugondag Jul? I alla fall skall julen vara slut för den här gången. Julgranen skall skakas och kastas ut och sen har man granbarr inomhus fram till oktober och så går det i en cykel år efter år. Tur vi inte har julgran i år. Eller hade i fjol kanske det ska heta. Jag vet inte om det förekommer julgransskakningsfester nu för tiden, förr fanns dom och jag minns hur det bjöds på godispåse, saft och tårta och så lekte man och sjöng "...ingen slipper här fram utan att säga sin kärestas namn - vad heter hon?" Och fick då rodnande hitta på nått namn på nån ingen kände. Det var kul om än lite läskigt. Badrumsrenoverarna har kommit, två glada hantverkare som inte kan mera svenska än vad jag kan polska. Konversationen blir av den anledningen något försiktig och enahanda. När dom inte heller är så slängda i det engelska språket kan man gissa att det blir upplagt för vissa missförstånd längre fram. Men nog ska väl grejerna hamna på den plats vi har hoppats på. 

Vecka 02 2014 Januari

Försäkringsbolag betalar inte ersättning för fuktskada, det skall vara så blött så att det rinner på väggar och golv! Får nog borra hål i röret så att vattnet sprutar annars får vi betala allt själva. Då blir det inget garage!!!!!!!!

Han kom, han såg och vi förlorade. Hantverkar-Jesper kollade eventuell fuktskada i duschrummet och skadan är inte längre kanske utan verklig. Försäkringsbolaget nästa instans och hoppas på full förståelse från dem och full ersättning också naturligtvis. Rackarns förargligt!! Svåger fyller 70 år idag - grattis grattis - och redan i måndags blev han presentad med en flaska Laphroaig med löfte att inte öppna den förrän idag. Tidigast idag. Förra året fyllde annan svåger, vitsarnas mästare, 75 år. Hur han blev presentad kommer jag inte ihåg, troligen med liknande godsak. Nu är det nästan bara jag som är ung.    

Inte kom han inte, Hantverkar-Jesper. Inte igår och inte idag - är det så det ska va? Men imorgon vid nio-tiden ska han vara tillstädse. Sa han alltså i telefon idag. Jag är skeptisk. Tre stycken byggfirmor har nu fått våra garagehandligar och det är bara för dessa att offertera. En lokal byggare i närheten, Skanska och PEAB. De stora drakarna har ju byggt klart sina stora idrottsanläggningar så det kan vara dags för deras nästa projekt. GARAGET!!

Väl hemkommna tog vi genast itu med att plocka ut alla saker från badrummet, eftersom Hantverkar-Jesper ska komma och göra fint. Eller skulle kommit idag - han har hittills bara lyst med sin frånvaro, kommer väl lite senare första dan. Eller??!!

Båten avgick planenligt vid 16-tiden och med ombord var det nyblivna plywoodbröllopsparet och ytterligaren imorgone cirka 1280 andra passagerare. Fast någon trängsel upplevdes inte, ingen kö till någonting. Allt flöt på bra, även båten! En några månader gammal flicka underhöll sina medpassagerare under minst en timmes tid med sina utomordentliga röstresurser - till sin arma moders stora förtvivlan. Några andra barn i samma ålder ville inte vara sämre utan stämde in i kören. De närsittande passagerarnas blickar var inte nådiga att skåda. Sällan har väl uttrycket "om blickar kunde döda" kommit bättre till pass. De små telningarna kom såsmåningom till ro och alla kunde andas ut och berörda föräldrar såg mycket lättade ut. Dock fick snabbesöket hos minsta barnbarnet ställas in på hemvägen för ett SMS från larmet i Villa Maxi indikerade på ett inbrott. Visserligen för två dagar sedan men vi upptäckte det inte förrän nu. Ett samtal till larmoperatören kunde visserligen lugna oss men vi körde med något förhöjd puls direkt hem. Och kunde konstatera att larmet var falskt. Bra - men man undrar ju varför det utlöstes!   

Vecka 01 2014 Januari

Plywoodbröllop kallas den dag ett par varit gifta i 29 år och precis så länge har hustrun och jag varit gifta. Det var en fruktansvärt kall lördag den 5 januari 1985 i Sigtuna rådhus vi gifte oss. Med var den nyblivna hustruns dotter samt en dotter som en och en halv månad senare skulle göra sin debut i livet på den kallaste dagen i mannaminne. Minus 25 grader var det i Sigtuna på bröllopsdan och nästan lika kallt var det i rådhusets sal. Bröllopsbuketten hade ingen chans mot rådande väderlek utan gav upp andan om inte vid själva akten så iallafall på vägen till bilen efteråt. Middag bestående av Filé Mignon Black and White, något gott vin och smarrig efterrätt avåts på Stallmästargården. Idag firar vi detta med CHAMPAGNE!! 

Solen lyser idag över land och rike, till och med på den fattige hamnar det en och annan solstråle. Har i några dagar försökt bota min förkylning med ett antal olika kurer. Den första kuren, Iprenkuren, bestod av en Ipren och en dl vatten men den var föga effektiv. Den andra kuren, ölkuren, där har man en öl och ett glas, häller den förstnämnda i den sistnämnda och dricker resultatet. Hade samma effekt som den första, dvs ingen. Då försökte jag med whiskykuren, mycket populär bland förkylda män. Fyra cl god maltwhisky hälles i ett glas och dricks. Den var bäst men resultatet var fortfarande samma lika som di övrige kurerna. Så här sitter man fortsättningsvis hostande och med näsan rinnande. Men det var trevligt att prova på.  

Årets första förkylning slog till med full kraft, cirka 8.9 på Richterskalan, andra dan in på det nya året. En riktigt manlig förkylning med mycket snörvel och stort behov av hustruns omsorg och några dagars nedbäddning i en varm och god säng + en och annat glas med stärkande dryck i.

Sett Hundraåringen idag. Den var faktiskt ganska, för att inte säga mycket, bra. Så vill man ha två timmar rolig underhållning åk till närmaste biograf och kolla. Blickade man ut över publikhavet (35 stycken) från sista raden (rad fyra) såg det ut som bomullsfälten i den amerikanska södern. Medelåldern var kanske inte samma som huvudrollsinnehavarens men inte långt ifrån drygt hälften iallafall. 

Vecka 52 2013 December

Åtta grader varmt och en ganska rejäl vind från sydväst, det är Gotland alldeles i slutet av december månad! Regnet hänger i luften men törs inte ta steget fullt ut. Promenaden längs stranden blir ändå lite längre än normalt på grund av medvinden. Man flyger med. Sen måste man ju bita i det sura äpplet och gå tillbaka hukandes i motvinden.

Färjan från Nynäshamn till Visby tar 3 timmar och 15 minuter, det innebar idag två timmar i Morfeii armar, en halv timme mat och resten läsning. Man kan tydligen alltid sova där oavsett när man åker. Lugn överfart men ett gråtrist och regnigt väder. Varm glögg och eld i braskaminen värmde hemma i Villa Minimum. Och till det, en stärkande slurk Lagavulin. Man känner sig precis som man förtjänar. 

Traditionsenligt bjuder vi gårdagens deltagare vid julklappsutdelningen på lunch på juldagen. Så även detta år. Alla kommer inte men så gott som. En som av naturliga skäl aldrig varit med förut är lilla Loke knappt månaden gammal. Han deltog inte aktivt vid själva lunchen utan sov eller jollrade mest hela tiden. Lutfisk är det stående temat för lunchen och alla tycks äta med största förtjusning. Alla utom Dilip som med hög stämma förkunnade att serverades inte plättar fick det vara med dagens lunch. Med lite övertalande gick det bra med russin och en burk med vegetarisk spagetti carbonara i stället. En annan som inte deltagit i juldagsluncherna utan vid ett annat tillfälle vid någon annan juldag och som inte heller gillade lutfiisk var min mor, salig i åminnelse. Den första gång hon träffade sin svärdotter bjöds det på sagda lutfisk varvid hon sa "fy va äckligt - vill inte ha". Om man eventuellt har ambitionen att ligga bra till hos en sons unga hustru som just stått och lagat mat är det inte optimalt med ett sånt uttryckssätt, det finns säkerligen tusen andra saker att säga som är bättre än det hon sa just då. En något tryckt stämning la sig som en våt filt över köket och under flera år framöver kändes detta i luften när de två damerna träffades.  

Dopparedan! Så långt från en vit jul kan man nog inte komma som i år. Tror att tomten kom med vattenskoter eller möjligen med helikopter som vår tomte påstod sig ha kommit med. Barnen, di små, hade alla varit snälla och tindrade som vanligt med ögonen vid julklappsutdelningen och till och med far i huset, som också varit snäll, tindrade lite han med. Fast det kanske berodde mera på tullandet av julbordets starka drycker.

Den 43:e av mig lästa boken i år heter "Kungar, drottningar, älskare och älskarinnor"! Det låter som skvallerpress av värsta sort och, sannerligen säger jag Eder, det var det också. En erbarmligt dålig bok som nu är utläst. Nästa bok får nog bli en om Winston Churchill som jag får ta från högen påbörjade-men-ännu-inte-lästa-böcker. 

Nu, dan före dopparedan, är den sista beställningen gjord till badrummet - duschväggar. Så om cirka två månader ska allt vara klart! Den här tiden förr i världen när man var lite yngre gick dagarna irriterande långsamt. Förväntningarna på julafton och på den rödklädde mannen i skägg var enormt stora. Timmarna gick så sakta som vore dom begjutna med bromsolja. Gärna gick man runt julklappshögen för att försöka spana in vad man eventuellt kunde få. Klämma lite på paketen och känna hårdhetsgraden. För hårda paket var att föredra, inte mjuka för dom innehöll ofta en halsduk eller ett par strumpor eller hemgjorda skjortor och sånt. Nej, hårda paket var bäst! 

Vecka 51 2013 December

De näst sista prylarna till badrummet beställda - takdusch, handdukstork och tvättställsblandare.

Nu är det uthämtat, körkortet. Behöver inte framföra bilen olagligt längre. Nytt och fräscht och i rena glädjen över det så har jag tvättat bilen också. Inte för hand utan hos Statoil i deras automat. Men ändå, alltså.

Mitt körkort har kommit! Eller rättare, avin, som berättigar mig till att hämta mitt körkort, har kommit!! På ganska precis en vecka har Transportstyrelsen hunnit tillverka och distribuera mitt körkort. Från ax till limpa på en vecka. I juletider. Tror det är läge för Telias leveransavdelning att gör ett studiebesök där. Bara för att. Ska hänga på låset vid postterminalen när dom öppnar imorgon. 

Alla julkort skrivna och nedstuvade i postens röda låda!

Första julkortet damp ner i lådan och det var från den yngsta av mina äldre systrar. Hon vinner varje år. Innan vi ens hunnit fundera på att skriva dessa julkort har hon redan både skrivit och skickat sina. Ja, det där var faktiskt inte sant, funderat har vi gjort sedan i somras men sen har det blivit lite mindre fokus så nu är vi där vi alltid hamnar.  

Vecka 50 2013 December

Den gula postbilens (eller om det var den gröna postmoppens) leverans av brev skapade viss oro och oanad aktivitet i huset i det lilla villasamhället alldeles utanför Den Stora Staden. Breven, ty det var två och bägge adresserade till mig, kom från Transportstyrelsen och lät meddela att mitt körkort som jag haft i 45 år hade gått ut. Bäst-före-datum var passerat för en månad sedan. Dessutom påstod dom att jag fått information tidigare om detta och var det så att jag ville fortsätta att ha körkort fick jag minsann pallra mig iväg och klippa mig och fotografera mitt anlete. Sagt och gjort, snabbt till frisören och hyfsa till håret, till fotografen för att ta foto, snabbt hem och klistra in det nytagna fotot på avsedd plats på svarsblanketten, skriva under och sända åter till Den Statliga Myndigheten. Huruvida jag fått informationen tidigare har Transportstyrelsen och jag delade meningar om, jag tror helt enkelt att brevet försvunnit någonstans på vägen från dom till mig. Vare med det hur som helst - jag kör alltså med ett icke giltligt körkort och är det någon gång man blir stoppad av polisen så är det väl nu.   

Klart!!! Allt inkopplat, om även ännu så länge lite provisoriskt. TV. internet och telefon via fiber. Går som tåget.

Så kom paketet från Telia och dessutom, som jag hoppats, två dagar tidigare än Telias egna beräkningar. Dom är inte så dumma ändå, di dära från Telia! Nu ska det monteras!!

Inte heller i år blev man inbjuden till Nobelfestligheterna i Stadshuset. Börjar bli en ovana av arrangörerna att negligera mig år efter år. Det är 65:e gången på raken som dom missat mig i sin inbjudan. Kanske lika bra det, är ingen konversatör av rang, skulle nog bli som en dam som satt mellan två herrar (varav den ene en svensk minister och partiledare) - ingen pratade med henne, hon fick stirra ut i tomma intet. Och inte fick jag väl byta ut vinet mot öl förståss. 

Telia har hämtat mina grejor från sitt lager, ett SMS kommer att skickas till mig när grejerna kan hämtas på utlämningsstället. Preliminärt datum för detta är den 11 dennes. Kan man tänka, två dagar TIDIGARE än förra preliminärdatum. Säger dom bara i ett försök att blidka mig.

Läkarbesöket på Sophiahemmet utföll till belåtenhet. Min belåtenhet. Nästa besök om tre månader. Sophiahemmets grund lades av drottning Sofia och hennes gubbe Oskar II efter att Sofia varit i London och inspirerats av ett sjukhus därstädes. Den nya anläggningen inrymde både ett sjukhus och en skola för blivande sköterskor. Varje examinerad sköterska fick en speciell mössa vars innebörd och betydelse jag inte kan gå in på här eftersom jag inte vet. Huruvida det fortfarande är sköterskeskola där vet jag inte och inte heller om dom i så fall får en mössa. Vad jag däremot vet är att stället, för att vara sjukhus, är lugnt och trevligt. 

Vecka 49 2013 December

Loke Hans Erik Morin, 1 vecka, gästade oss tillsammans med sin moder och fader! En liten krabat som mestadels sover, käkar och bajsar. Och så skall han hålla på ett bra tag framöver.  

Första skottningen! Frågan är om det var nödvändigt när det ska bli en massa plusgrader nästa vecka, men nu har jag satt ribban i grannlaget. Nu måste grannarna också skotta om dom ska ha någon chans mot mig.

Sven var inte så snäll som jag trodde. Nu har han allt ställt till det i trafiken. Var ute med bilen och hämtade hem lite mat till familjen (hustrun) och det var väldigt halt på vägarna, men med dubbade däck och försiktig körning kom maten på bordet.

Det blev boken om Lunds domkyrka som drog vinstlotten - så Görtz, släng dig i väggen! Årets fyrtioandra bok är snart läst.

Säsongens första snö har kommit. Stora vita blöta snöflingor vräkte sig ned över bygden. Låg en stund men försvann sen lika snabbt som en löning. Och efter den första snön skall Sven komma och sedan mera snö. Sven är namnet på en storm som drar över södraste landet och upp mot nordöst över Gotland till Baltikum. Här i och omkring huvudstaden märks han inte mycket, grannens vimpel rör sig inte ens, men snön har kommit tillbaka och färgar den mörka marken alldeles vit. Men det försvinner snart igen. Ska bli mildare nästa vecka.

Angående följetongen Telia så hörde dom av sig med ett SMS där dom berättade att min varubeställning hade kommit dom tillhanda och att mitt paket skulle kunna hämtas den 13 dennes. Preliminärt!! Alltså, från beställning till paket - en månad, minst. Och så undrade Telia varför jag satt en tvåa på frågan "om jag skulle rekommendera Telia som leverantör till någon annan" i en enkät dom var snabba att skicka ut. Dom hade ju kunnat vänta med enkätundersökningen tills jag fått mina grejer. Hade nog fått högre poäng då. 

Så var kaklet beställt. Och klinkern och kommoden med handfat. Bara kran och såna dära duschprylar kvar att välja!! 

Från nyårsdagen 2013 fram till dags dato har jag läst 41 böcker. Ytterligare några stycken är påbörjade men inte utlästa. Just nu läser jag om "Sveriges mest hatade man", inte Jimmie Åkesson utan en person med efternamnet Görtz. Han var, skulle man kunna säga, något som motsvarar dagens finansminister fast hos Karl XII från 1714 fram till kungens död. Görtz var en mästare på att hitta anledningar och möjligheter att beskatta det svenska folket för att dra in pengar till kungens många krig. Med anledning av detta blev han av både kreti och pleti, hög som låg, tämligen impopulär. När kung Karl fick en knapp i tinningen 1718 var dagarna räknade för Görtz som kom från det lilla hertigdömet Holstein-Gottorp. I februari månad 1719 blev han huvudet kortare vid Stockholms dåvarande avrättningsplats vid Skanstull. Under de senaste två åren fram till cirka nu har mitt bokkonsumerande mest bestått av deckare och thrillers, av såväl svenska som norska och danska författare. Någon gång har jag stuckit emellan med någon bok med historisk anknytning men ingen bok har varit så erbarmligt trögläst som den om Görtz'en. Funderar starkt på den ska läggas på högen "böcker-som-skall-slås-igen-och-läsas-senare" eller inte. Jag kan ju läsa någon annan bok från den högen, t ex om Lunds domkyrka (bara några sidor kvar) eller den om Winston Churchill (tre fjärdedelar kvar) eller Steffos Spritbibel, också från samma hög. Eller så tar jag mig i kragen och läser ut Görtz-boken. Görtz hade förresten en brorsa vars son hette Adolf Fredrik och var svensk kung åren 1751 - 1771. 

För första gången på många många år ser jag på julkalendern på TV. "Barna Hedenhös uppfinner julen".

Lille Dilip vill inte vara på dagis. Nej, lille Dilip (2+) vill, sa hans mor, ta bilen till sin mormor och morfar istället och vara där. Med tanke på att den lille parveln blir bilsjuk så är det fantastiskt att han vill åka hit istället. Att vi är roligare än hans dagis. Det är ju trevligt att gotta sig ett tag åt detta, men sanningen är nog snarare att han vill visa sin egen vilja - bestämmer någon si så bestämmer jag så! En amerikansk (naturligvis) guru har kommit på att det som kännetecknar en framgångsrik person är att denne vet vad han vill och kan ta sig dit. När man är en liten pojke är världen lite annorlunda dock, man är i behov av någon annans välvilja, att bara ta bilen, t ex, och köra har sina svårigheter om man ska behöva sitta baklänges i en barnstol och styra. Inte ser man klok heller. Men tiden går fort, snart nog är körkortet i hamn och man kan åka var som som helst. Men då blir det fasiken i mig inte till mormor och morfar inte. 

Loke har för första gången i sitt liv åkt bil. Han gnydde lite i början men sen fungerade det bra, så var det också en 250-hästars Volvo han fick åka i. "Härligt drag i kärran", skulle han säker ha sagt om han kunnat, fast det tar nog några månader till innan han behagar kommunicera med andra genom att prata.

Vecka 48 2013 November - December

Fy fasiken vad det blåser nu. Soptunnorna far som käglor på en bowlingbana utanför på gatan. Både grannens och våra. Är tvungen att tjudra dom med rep om det inte avtar. Varför har inte SMHI utfärdat klass ett varning när dom annars gör det så fort det är lite sus i grantopparna?

Har varit och presenterat mig för Loke idag. Han visade inget större intresse för mig utan sov i sin faders famn och gnällde och gnydde lite.

Klockan är 12.28, längden är 52 centimeter och vikten 3600 gram, namnet är Loke och har just anlänt till världen. Han är dessutom barnbarn nummer två. En liten krabat som är så välkommen. Vi ska se vinter-OS från Sotji tillsammans i nästa år.

Det var som jag misstänkte - det värsta scenariot! Telia lät idag meddela att mitt lilla paket kommer om tio dagar från och med den 25 dennes. Nästa vecka alltså, eller i allafall i början av nästnästa. Kan man tro på det? Sålt dotterns akvarium och är den riktiga loosern. Först får man ett antal hundralappar för själva akvariet, sen ger man dessa penningar till sin dotter och så får man betala Blocket för att man nyttjat deras sajt. För mig blev det ett minusresultat. Trots att jag jobbat ganska mycket för att det skulle bli sålt. Jaja, sån är man!

Väntar på ett paket från Telia. Paketet ska innehålla lite grejer så att jag kan titta på TV och ringa IP-telefoni. Och köra internet från min favvo-fåtölj. Telia har dock SMSat till mig och sagt att paketet blivit sex dagar försenat. Från när då? Från dagen för min beställning eller från veckan efter beställningen (när SMSet kom) eller kanske har Telia två veckors leveranstid och att förseningen räknas därifrån? Svårt att veta. Bara Telia som vet. Hoppas på första alternativet. Men anar det värsta.

Min whiskyglögg har kommit. Har inte smakat ännu, men på söndag är det första advent och vad skulle passa bättre än en munfull glögg då?! Utan några som helst russin eller skållade mandlar. 

Har köpt mat åt småfåglarna för över tusen spänn. Dom kommer att bli så tjocka och feta att dom inte orkar flyga. Får gå omkring på marken och leta mat. 

Vecka 47 2013 November

Åkte färja mellan Nynäshamn och Visby. Det tar 13 kvartar att åka och på den tiden hinner man läsa, lyssna på musik, äta en bit mat och framförallt sova. Det sistnämnda hann jag dock inte med eftersom jag läser en mycket bra bok om allt runt Sherlock Holmes och författaren Conan Doyle. Är man minsta intresserad av dessa två herrar har man en högtidsstund framför sig.

Hyrde en bil i Visby hamn hos en mycket pratsam dam. Kanske inte den bästa bil som rullat på vägarna men fungerar för att ta sig från punkt A till punkt B med.

Hann knappt kliva ur bilen vid Villa Minimum innan herr larmfixare kom farande. Såg mycket koncentrerad och villrådig och fundersam ut när han presenterade ett antal olika anledningar till varför larmet hade kontaktat honom. Till slut bestämde han sig för det tråkigaste och minst glamorösa alternativet - att det nog var batteriet som var dåligt trots en garanti på minst tre år. Byte till nytt batteri och larmet fungerade åter galant!

Urnsättning av Mor på Norra kyrkogården, deltog gjorde syster, syster, broder, präst och jag! Därefter en mumsig lunch hos syster min.

Provsmakat årets första julöl! En Jämtlands Julöl. Hur kan något vara så gott?? Och, kanske kanske, om jag ber mig riktigt snällt, får jag en julöl till kvällens fotbollsmatch också. Sverige - Portugal 3 - 1 och Sverige till Brasilien i nästa år. 

En riktig pissepottig dag är det idag. Det regnar och hela havet ser ut som en målning av Strindberg. Grått, blågrått, grått om vartannat. Och som krydda, lite mera grått. Ett femtontal svanar av märket Cygnus olor tycks dock vara helt oberörda av vädret, liksom två fiskare femtio meter ut från stranden. Svår att bestämma avstånd på sjön förresten. Är man en två meter lång person och står vid strandkanten kan man se cirka 5 km ut till synranden. Eftersom jag inte är tillnärmelsevis så lång är synranden betydligt närmare. 

En annan sak som lägger sordin på humöret är mitt tips från igår. Fullständigt fiasko. Vare sig det ena eller andra slog in. Så långt ifrån "success pyramidale" man kan komma.

Stilla promenad längs stranden. Ett dussintal kråkor kraxar irriterat över att få sällskap på gångvägen, en hackspett hackar ivrigt i en torr grangren i sitt försök att hitta något matnyttigt, vågorna kluckar, nej, nästan dånar när dom slår mot strandkanten. Konstigt. Det ju alldeles vindstilla. Vad övrigt är - är tystnad! Inte en bil hörs, inte en människa hörs eller syns. Det är senhöst här! Snart skall jag sätta på lunch, äta, packa, lämna bil och sen, ta färjan till Nynäshamn.

Bredbandet inkopplat. Nu går det i den rasande snabba hastigheten 100/10, 100 MB till min dator 10 MB från min dator. Per sekund!! Nästa vecka kommer kanske TV-kanalerna och telefonin igång. Heja Telia. Badrumsrenoveringen i full gång. Det vill säga att hantverkare beställd och vi har kollat in kakel, kommoder och såna prylar som tillhör ett badrum. Själva jobbet börjar i januari. I dag skulle lilla barnbarnet Loke ha kommit men han har inte syns till ännu.

Veckan lider mot sitt slut. En liten slurk whisky innan sängen sitter fint. Cardhu! 

Vecka 46 2013 November

Ännu har det inte hänt särskilt mycket att notera i denna vecka. Har fyllt på mat åt pippifåglarna som håller till i plommonträdet utanför köksfönstret. Inga exotiska fåglar direkt, men ett antal talgoxar, blåmesar, nötväckor, gulsparvar, grönfinkar, koltrastar, tofsmesar får räcka. Dom äter så hälften kunde vara nog ty fågelmat är inte billigt att köpa. Spenderar flera hundralappar varje gång maten skall köpas in.

En hantverkare offerterade en välbehövlig badrumsrenovering i Villa Maximum. För detta hade han tänkt sig en sån stor summa pengar att det nästan svartnade för mina ögon. Då får det minsann bli väldigt fint när det är klart. Bygglov för ett garage vid Villa Minimum har vi fått, så nu är det bara att fixa offerter för detta ändamål också. Då kommer det att bli fullständigt svart överallt kan man tänka.

Idag (13/11) har jag beställt den godaste glöggen som någonsin framställts och överhuvudtaget funnits  på systembolaget. Dufvenkrooks Whiskyglögg signerad Henrik Aflodal, 22 %, bestående av cirka en tredjedel skotsk matlwhisky. Två flaskor som kommer om en vecka. Mumsigt.

Beställde bredband i fiber + TV + Telefoni från Telia. Internet skulle börja fungera fr o m fredag. Fungerade det - icke icke icke!! Ringde supporten i lördags. Stängt - öppnar på måndag. Tack för det Telia!!!

Larmet från stugan har ringt och sagt att det behöver ett nytt batteri i en dörrkontakt. Får fixa det!!

Vecka 45 2013 November

Denna vecka har inletts med en dag på Gotland, resterande dagar är det fastlandet som gäller. Förra torsdan bytte bilen sina sommardäck mot vinterdäck, men inte f-n kom det nån vinter inte. Byter man inte däck kan man ge sig den på att halkan genast kastar sig över en och snön står som spön i backen.

Den 6 november, som infaller i veckan, är ett riktigt historiskt datum för oss svenskar. Då saluförs Gustaf Adolf- bakelsen som man kan köpa i välsorterade konditorier och varuhus och förtära till den så viktiga fikapausen på jobbet. Eller om man inte jobbar kan förtära närhelst man så önskar. Till "klucku ti" eller "autndag" eller så!

Bakelsen sägs vara skapad av konditor Bräutigam på ett konditori med det fyndiga namnet Konditori Bräutigams i Göteborg till minne av stadens grundare kung Gustav II Adolf som blev skjuten detta datum år 1632. Gåsblandaren i Stockholm skrev med syftning till kungen och hans eskapader i Tyskland följande vers "Många dagar hava flytt sen, Gustav Adolf sköts vid Lützen"! Huru sant är icke detta?  

I vanlig ordning har veckan avslutats med en söndag. Det ovanliga var att just denna söndag firades hustruns födelsedag och dotterns giftermål med en brunch på Cedergrenska Tornet i Stocksund. Totalt cirka 15 personer plus tre personer ännu kvar i de blivande mödrarnas magar deltog.

 

 

 

Välkommen!!